Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gőzgombóc szilvalekvárral töltve

MME MME
90 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben 5 dkg liszttel felfuttatjuk. A maradék lisztet is langyos helyre tesszük egy keverőtálba, a közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a vajat, a felfutott élesztős tejet, a cukrot, egy csipet sót, a tojást és a reszelt citromhéjat. Homogén masszát dagasztunk belőle, majd meleg helyen kelni hagyjuk 30-35 percet.
  2. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, a közepébe szilvalekvárt töltünk, és gombóc formát készítünk belőle. Lisztes deszkára tesszük, letakarjuk, és további 20 percig pihentetjük.
  3. Egy edényben vizet forralunk, melyre szűrőt vagy rácsot teszünk. Ide helyezzük a gombócokat. Lefedjük, és kb. 20 percig gőzöljük. Ha gőzölésre nincs lehetőség, a gőzgombócot sós vízben is elkészíthetjük, az ízét nem befolyásolja.
  4. Mikor elkészült, meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal, meghintjük mákkal, és vaníliaszósszal tálaljuk a gombócokat.

    Ajánljuk még:

    MÉZES-VAJAS GŐZGOMBÓC >>>

    HÚSOS-SPENÓTOS SERPENYŐS GŐZGOMBÓCOK  >>>


Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Kovács Andrea - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss