Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Van megoldás a téli lehangoltságra: ezeket a boldogító ételeket ajánlják a szakemberek

default user icon
MME
Az évszakváltáskor, különösen a téli időszakban gyakran érezzük úgy, hogy semmihez sincs energiánk. Ez nemcsak az év végi / új évi fáradtságból adódhat, hanem komoly betegség tünete is lehet.

A hideg időjárás, a fényhiány és a napsütéses órák számának csökkenése télen sokaknál okoz lehangoltságot, fáradtságérzetet. Az energiaszintünk alacsony, legszívesebben átaludnánk az évszakot. Ezek a tünetek szezonális affektív zavarra is utalhatnak.

 

A téli depresszió nem csak szeszély

A szezonális affektív zavart (seasonal affective disorder, SAD) az évszakok váltakozása során kialakuló depresszív állapot. Jellemzője, hogy évente nagyjából ugyanazokban az időszakokban jelentkezik, és a negatív érzelmek felerősödésével jár együtt. A tünetek a következők lehetnek:

  • szomorúság, lehangoltság, reménytelenség és üresség érzése,
  • szorongás, elértéktelenedésérzés,
  • csökkent energiaszint, elszigetelődés a személyes interakcióktól,
  • koncentrációs nehézségek,
  • fokozott alvásigény, valamint
  • megnövekedett étvágy, sóvárgás kalóriadús ételek után.

Ha a fenti jelek közül bármelyiket is észrevesszük magunkon, tudatosítsuk, hogy ez egy átmeneti állapot, amire van magyarázat és megoldás is.

 

A lehangoltság oka

Számos kutatás irányul a SAD feltérképezésére, és úgy tűnik, két fő oka állapítható meg. Az egyik az évszakra jellemző napfényhiány következtében felboruló belső ritmusunk, illetve az ebben az időszakban megemelkedett melatonintermelődés. Ez a hormon felelős az alvásért, így nem csoda, hogy sokkal nagyobb igényünk van a pihenésre. A másik ok a szerotoninszint csökkenése lehet. A vizsgálatok kimutatták, hogy a szezonális affektív zavarban szenvedők szervezetében a szerotonint szállító fehérje megnő, így a szerotonin (ami az egyik boldogsághormon) szintje lecsökken.

 

Boldogító ételek a depresszió ellen

A napfény hiányát legjobban a D-vitamin-pótlással ellensúlyozhatjuk, és olyan ételek fogyasztásával, melyek ebben bővelkednek. A másik kézenfekvő mód, hogy olyan alapanyagokat választunk, amelyek a szerotonin növekedését eredményezik, ezáltal hozzájárulnak a jobb általános közérzet kialakulásához. Ennek érdekében a heti menünket érdemes olyan összetevőkre alapozni, mint a tojás, a sajt, a tejtermékek, az ananász, a tofu, a lazac, a pulykahús, a dió és más olajos magvak.

Az ételek mellett pedig a rendszeres mozgás beiktatása a legjobb forrása a boldogságnak.

(Borítókép: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss