Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós kalács túrós-sonkás töltelékkel

90 perc
rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A tejet langyosítsuk meg, majd 1 decihez adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.
  2. A maradék langyos tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a tejfölt, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk rá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát úgy, hogy szép sima legyen. Kézzel is megdagaszthatjuk néhány perc alatt.)
  3. Ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg enyhén liszttel, majd langyos helyen, kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
  4. Ameddig a tészta kel, készítsük elő a tölteléket. Ehhez a túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, a köménymagot, a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze. A szeletelt sonkát, kisebb kockákra vágjuk fel.
  5. A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett munkafelületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá. (Arra figyeljünk, hogy csak kicsivel legyen szélesebb mint a sütőforma amiben majd sütjük.) Ezután kanalazzuk rá az ízesített túrót, szórjuk meg a feldarabolt sonkával, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, hogy a töltelék ne folyjon ki, és szorosan tekerjük fel úgy, mint a bejglit.
  6. A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki (vagy béleljük sütőpapírral), majd helyezzük bele a megtöltött tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt kelesszük újra.
  7. Kenjük le a felvert tojással. Helyezzük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, majd kb. 50-55 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni. Helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. Szeletekre vágva kínáljuk.


Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Kínálhatunk mellé pl. hónapos retket, újhagymát, paradicsomot és paprikát, vagy éppen tormát - kgizike

Ezek is érdekelhetnek