Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós piskótatorta sonkakrémmel és tojáskrémmel

75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A sós piskótához:
  • 4 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 4 evőkanál tej
  • 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
  • A tojáskrémhez:
  • 5 db főtt tojás
  • 1 db lilahagyma
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt fehérbors
  • A sonkakrémhez:
  • 30 dkg sonka
  • 6 dkg vaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 2-3 teáskanál dijoni mustár
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • őrölt fehérbors
  • A bevonáshoz:
  • 15 dkg mascarpone
  • 2 dl sűrű tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához a tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, és tegyük félre. A tojássárgához adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, a tejet, majd robotgéppel pár perc alatt keverjük jó habosra. A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk hozzá a tojássárgás keverékhez, keverjük simára, majd fakanállal apránként keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot.

Egy kb. 35x33 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen kenjük rá a masszát. Helyezzük 150 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 10-15 perc alatt készre (én légkeverésnél 150 fokon 10 percig sütöttem). A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A tojáskrémhez a főtt tojásokat és a lilahagymát vágjuk fel kisebb darabokra, adjuk hozzá a mustárt és a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és keverjük krémesre (annyi zsemlemorzsát keverjünk hozzá, hogy jó krémes legyen).

A sonkakrémhez a sonkát és a lilahagymát vágjuk fel kisebb darabokra, adjuk hozzá a mustárt, 2 evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és turmixoljuk össze, hogy jó krémes legyen. A maradék tejfölt csak akkor adjuk hozzá, ha szükséges.

A teljesen kihűlt piskótát vágjuk 3 egyforma részre. Az egyik piskótalapot helyezzük egy tálcára, kenjük meg a tojáskrémmel, helyezzük rá a következő piskótalapot, a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le, kenjük rá a sonkakrémet, majd tegyük rá a maradék piskótalapot, és szintén nyomkodjuk le tenyérrel.

A tejfölt tegyük bele egy szűrőbe, és hagyjuk pár órát állni, hogy jól lecsöpögjön, így jó sűrű, krémes lesz. Ezután a mascarponéhoz adjuk hozzá a sűrű tejfölt, ízlés szerint sózzuk, és keverjük jó krémesre. A megtöltött piskótát vonjuk be a krémmel, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek - én előző nap elkészítettem, majd tálalásig a hűtőbe tettem.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, úgy kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss