Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szereted a kékfrankos vörösbort? Letesztelték az itthon kaphatókat, erről jobb, ha tudsz!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai újabb terméktesztet és vizsgálatot végeztek, mely középpontjában ezúttal a kékfrankos vörösborok álltak. Az eredmény pedig egészen meglepő.

A Nébih Szupermenta terméktesztjén a szakértők ezúttal a kékfrankos száraz vörösborokat vizsgálták, méghozzá 35 különféle terméket, melyek hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatokon is bizonyítottak.

Melyik a kékfrankos szőlő?

A kékfrankos szőlő a legtöbbet telepített fajta, amely több mint 7300 hektárnyi területen található meg Magyarországon. Hordós, érlelt borok, könnyű rosék és gyümölcsös vörösborok egyaránt születhetnek belőle. Magas minőségre és változatos stílusokra képes, de a termőterület sajátosságait is jól tükrözi. Egy igazi kárpát-medencei, helyi fajta.

Milyen eredménnyel zárult a termékteszt?

A laboratóriumban a szakemberek megmérték többek között a termékek kén-dioxid mennyiségét, valamint ellenőrizték az alkohol- és redukáló cukortartalmukat is – olvasható a Nébih közleményében.

A szakértők a borok jelölésvizsgálata során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – mint az alkoholtartalom és a forgalomba hozatali azonosító – szerepelnek-e a címkéken, valamint az egyéb jelölések megfelelnek-e a kritériumoknak.

A vizsgálat során, a korábbi tesztek alapján arra lehetett volna számítani, hogy a szakértők találnak majd hiányosságokat, ám a Nébih munkatársai egyik bor esetében sem találtak hibát. Mind a 35 tétel átment a laborvizsgálatokon, megfeleltek a jogszabályoknak és a jelölések is minden esetben rendben voltak.

Melyek a legjobb kékfrankos vörösborok?

A Szupermenta termékteszt négy évjáratban hirdetett toplistát. A szakértők a kóstolás után felállították a kedveltségi rangsort, mely alapján ezek lettek a legjobb kékfrankos vörösborok.

  • 2019-es évjárat: Agancsos Pincészet DHC Villány kékfrankos száraz vörösbor
  • 2020-as évjárat:  Schieber Szekszárdi Trilógia kékfrankos száraz vörösbor
  • 2021-es évjárat: Feind Dunántúli kékfrankos száraz vörösbor
  • 2022-es évjárat: Penny Egri kékfrankos száraz vörösbor

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss