Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha minden este megiszol egy pohár bort

default user icon
MME
Majdnem mindenkinek van egy ismerőse, aki a bor megszállottja, aki felismeri borban a virágos, a gyümölcsös és fahordóban érlelte ízt, miközben mi büszkék vagyunk, ha felismerjük, hogy ez cabernet. Most kiderül, hogy a bor-sznob barátod mégis tudhat valamit!

A borról már régóta úgy gondolják, hogy az egészségünk hasznára válhat, mindaddig, amíg mérsékelten (!) fogyasztjuk. Annak ellenére, hogy általában a vörösbor kap nagyobb figyelmet, egy amerikai tanulmány szerint a fehérbor hasonló egészségügyi előnyökkel járhat.

1. tovább élhetsz

Egy pohár bor egy nehéz nap után hosszabb életet eredményez - állítják a Harvard kutatói. A rendszeres, ám mértékletes borfogyasztók halálozási aránya 34 %-kal kisebb, mint a sör vagy röviditalok szerelmeseié.

2. nem égsz le a napon

Íme egy másik példa arra, hogy maradhatsz fiatalabb napi egy pohár bor segítségével. Egy spanyol tanulmány szerint a borban lévő antioxidánsok megvédhetik bőrünket a napégéssel szemben. Ha a bőrünk káros UV sugárzásnak van kitéve, kémiai reakciókat vált ki a szervezetben. Ez a kémiai reakció a bőrsejtek sérülését és égését okozza, ám a szőlőben található antioxidánsok leállíthatják azt a kémiai folyamatot, amely megöli a bőrsejteket ami és napégéshez vezet. Tehát legközelebb, amikor a barátaiddal a parton élvezitek a koktélokat, válasszattok helyette inkább egy pohár bort!

3. jót tesz a szívednek

A vörösborról már régóta tudjuk, hogy segít megvédeni a szívünket. A borban lévő antioxidánsok bizonyítottan növelik a HDL koleszterinszintjét, ami a vérben megtalálható, védő koleszterin, ami a szív- és érbetegségek kialakulását  csökkenti.

4. kevesebb az esélyed a diabéteszre

Ha problémáid vannak a cukorbetegség kezelésében, egy pohár bor valóban segíthet. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mérsékelt ivóknak 30 százalékkal alacsonyabb esélyük van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, azonban ügyelni kell arra, hogy ne lépük túl ezt a határt. Ha a borról, mint gyógyszerről beszélünk, véssük az eszünkbe: a kevesebb több!

5. boldogabb leszel

Mindannyian kicsit nyugodtabbnak érezzük magunkat egy pohár bor után. A napunk stresszei eltűnnek, miközben a barátainkkal és a családunkkal vacsorázunk, élvezzük a jó beszélgetést és a nagyszerű borokat. Kiderült, hogy ezek a jó érzések túlmutatnak egy egyszerű, baráti vacsorán.

A BMC Medicine egyik tanulmánya szerint a mérsékelt borbevitel védelmet nyújt a depresszió ellen. Hetente két-hét pohár bor (nem, nem naponta, sajnálom hölgyek és urak) segít a depresszió megszüntetésében. Azonban, ha az ivás mérték nélkül zajlik, a depresszió esélye is megnő.

6. csökkenti a rák kockázatát

Mindannyian hallottuk már a vörösbor és a szívbetegségek megelőzéséről folytatott kutatásokról, de a rákhoz kapcsolódó hírek is izgalmasak. A rendszeres ivás általában növeli a rák kockázatát, de van egy kivétel a szabály alól: a vörösbor. A vörös szőlő héján talált vegyi anyagok csökkentik az ösztrogénszintet és növelik a tesztoszteronszintet a premenopazában lévő nők körében. Ez a hormonális eltolódás csökkenti az emlőrák kockázatát.

7. az agyad hálás lesz érte

Túl sok pohár bor után az agyad nem biztos, hogy nagyon boldog lesz, ám az éjszakai borozás megvédheti az agyadat a vérrögöktől vagy a vérzéstől. Azoknál, akik egy vagy két italt fogyasztanak éjszaka, nyolc százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata. Azonban ne örülj teljesen, a súlyos ivók, (legalább négy ital éjszakánként) 14 százalékkal növelik a stroke kockázatát. Egy pohár vörösbor a vacsora mellett csökkenti a demencia kockázatát is. A mérsékelt vörösborosoknak 23 százalékkal alacsonyabb az esélye arra, hogy a demencia kialakul, mint azoknál, akik nem fogyasztanak a vörös nedűből.

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA EGY IDEIG NEM ESZEL HÚST >>> 

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA GYORSKAJÁT ESZEL >>> 

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA TÚL SOK SÓT ESZEL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss