Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem is hinnéd, melyik növényből készül a legújabb tejhelyettesítő: akár otthon is megcsinálhatod

default user icon
MME
Az elmúlt pár évben rohamtempóban megnőtt azok száma, akik a tej helyett annak valamelyik növényi alternatíváját fogyasztják. A fehér nedűhöz hasonló ízű és állagú italt készítenek ma már szójából, rizsből, zabból, kókuszból is, sőt kesuitalt is leemelhetünk a boltok polcairól.

A felhasználható alapanyagok száma kiapadhatatlannak tűnik, és a saját márkás termékeknek köszönhetően az áruk is egyre kedvezőbb, sőt sok esetben olcsóbbak, mint a hagyományos tejek. A tápértékük és vitamintartalmuk ugyan nem egyezik a tehéntejével, de a gyártók ezt a problémát is képesek orvosolni a hozzáadott ásványi anyagokkal, melyekkel értékes itallá varázsolják a növényi „tejeket".

Aki nem ihat tejet, az tudja, hogy mekkora különbség is lehet egyes márkák és növényi italfajták ízei között. Nem beszélve arról, hogy ha valaki a tej mellett nem fogyaszthat szóját, esetleg allergiás a diófélékre, netán gluténérzékeny, akkor számára különösen fontos, hogy milyen alapanyagból készül az az ital, amellyel felönti a kávéját. Az allergiások és ételérzékenyek számára lehet örömteli hír, hogy új tejhelyettesítő jelent meg a piacon, amit ráadásul mi magunk is elkészíthetünk az otthonunkban.

Hódító útjára indult a krumplitej!

A svéd Veg of Lund cég az elmúlt években dobta piacra a burgonyából készült tejhelyettesítő italát, mely egyelőre csak Svédországban és az Egyesült Királyságban került forgalomba, de persze online bárhová megrendelhető. Nem kell azonban felkutatnunk a weblapokat a burgonyatejért, ugyanis akár mi magunk is megcsinálhatjuk!

A házi krumplitejhez mindössze egy nagy burgonyára, sóra, vízre és az általunk kedvelt édesítőszerre van szükség.

A burgonyát hámozzuk és főzzük meg, kockázzuk fel, majd tegyük a turmixgépbe. Adjunk hozzá egy csipet sót, három bögre (3×230 ml) vizet és a választott édesítőt, ami lehet cukor, méz, juharszirup, sztívia vagy bármi más is. Az édesítőből először egy kis adagot adjunk a keverékhez, később pedig ízlés szerint pótoljuk. Turmixoljuk össze, majd pedig szűrjük át egy tiszta szövetanyagon vagy konyharuhán – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek