Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyerő páros: újburgonya és petrezselyem

default user icon
MME
A tavaszi szezonban a vasárnapi ebéd sztárja a petrezselymes krumpli, nagyon helyesen! Nemcsak finom, roppant egészséges is.

A sokféle köret közül nagy kedvencünk a petrezselymes krumpli, ami ilyenkor, újburgonyából elkészítve az igazi. Alapvetően a finom íze miatt szeretjük, de pozitív élettani hatásai egyáltalán nem elhanyagolhatóak. A fűszer és burgonya párosa együtt igazi szuperélelmiszer.

Klasszikus párosítás: petrezselymes újburgonya

A vasárnapi rántott hús mellől nem hiányozhat a tavasz legnépszerűbb körete, ám az igazi petrezselymes krumpli túlmutat a megfőtt krumpli, petrezselyemmel megszórva elkészítési módon. Ha szeretnétek felülírni a megrázó menzás élményeket, próbáljátok ki a mi jól bevált receptünket!
És amíg elkészül, lássuk, mi teszi ezt a párost olyan fantasztikussá. 

 

Mitől új az újburgonya, és miért érdemes fogyasztanunk?

Az újkrumpli, vagy hívhatnánk bébiburgonyának is, tulajdonképpen nem más, mint a frissen, fiatalon betakarított, még kis méretű burgonyaszemek. A korai betakarítás eredménye egyrészt az, hogy íze édeskésebb, mint öreg társának, másrészt, hogy a héja ekkor még puha – ezért is ússzuk meg a hámozását. Cserébe jó alaposan meg kell mosni, szinte súrolni a szemeket, ugyanis a betakarítás után a gazdaságok ezt nem teszik meg, a hosszabb eltarthatóság érdekében. A burgonyán lévő szennyeződés voltaképpen segít megőrizni a zöldség frissességét, ezért csak felhasználás előtt érdemes lemosni róla. Akkor viszont igen gondosan!
Az apró szemek egy papírzacskóban, a hűtőszekrényben elállnak, de csak 1-2 hétig, így újburgonyából nem érdemes betárazni. Annál is inkább, mivel a fagyasztást sem tűri jól, magas víztartalma miatt. Ezen időn belül azonban számtalan módon készíthetjük el: sütve vagy főzve, zöldfűszerekkel, vajjal ízesítve mennyei fogás lesz belőle.
Azonban nemcsak finom íze miatt érdemes beiktatni az étrendünkbe. Az újburgonya kiváló forrása a B6-vitaminnak, amelynek kiemelkedő szerepe van a szervezetünkben, ideértve a vörösvértestek termelését, a máj méregtelenítését, valamint az agy és az idegrendszer megfelelő működésének biztosítását. Ezenkívül káliumot is tartalmaz, amely a szívműködéshez és a normál vérnyomás fenntartásához elengedhetetlen. Magas arányban biztosítja továbbá a B1- és B5-vitamin-bevitelünket is, mellyel a fizikai és szellemi egészségünket óvja, valamint hozzájárul a normál energiaszint megtartásához és a kifáradásérzet leküzdéséhez.

Párja, a petrezselyem: a zöldfűszerek királynője

Ha egy étel petrezselymet tartalmaz, akkor azt minden kétséget kizáróan meg tudjuk állapítani. Ám nemcsak jellegzetes természetes földes aromája teszi kiválóvá ezt a fűszert, hanem az egészségünkre tett jótékony hatása miatt is érdemes gyakran alkalmazni.
Ugyanis gazdag flavonoidokban, mint például a miricetin és apigenin, amelyek pozitív szerepét a rákmegelőzésben már kutatások is bizonyították. Előbbit a cukorbetegség megelőzésével és kezelésével összefüggésben is vizsgálták a kutatók, és azt találták, hogy hatékony a vércukorszint csökkentésében, sőt, az inzulinrezisztencia kezelésében is bevethető. Emellett gyulladáscsökkentő hatással is bír, továbbá segíti a vérben a rossz koleszterin mérséklését.
Tíz szál petrezselyem fedezi a napi ajánlott K-vitaminbevitelünket, ami a megfelelő kalciumszint fenntartásában segít, ezáltal a csontok épségének megőrzésében van fontos szerepe. Ugyanakkor figyeljünk a K-vitamin-szintre, ha vérhígítót szedünk: ez esetben ne emeljük hirtelen és jelentős mértékben a bevitt mennyiséget.
Néhány levél zöldfűszerrel feldobhatjuk a napi zöldturmixunkat vagy a citrusos-olívás salátaöntet ízesítője is lehet. Frissítő íze jól illik a paradicsomos ételekhez, a tojásból készült fogásokhoz, de remek kísérője a baromfihúsnak és a halnak is.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss