Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tényleg egészségesebbek a biozöldségek? Utánajártunk!

A bio vajon egészségesebb? Vagy ez is csak egy divatőrület, amely megköveteli, hogy jó mélyen a zsebünkbe nyúljunk? Nem biztos, hogy nagyobb és szebb, mégis sokkal többe kerül.

Napjainkban már szinte minden boltban találkozunk biozöldségekkel, -gyümölcsökkel, de azonkívül, hogy jóval drágábbak, nem sokat tudunk róluk. Alapesetben – ha nem bioterméket vásárolunk – a különböző alapanyagok hatalmas utat járnak be addig, míg végül az asztalunkra kerülnek. Ezalatt gyakran különféle vegyszerekkel kezelik őket, amelyeknek maradványai rajtuk maradhatnak, és a szervezetünkre akár káros hatást is kifejthetnek. A közhiedelemmel ellentétben, a bio elnevezés nem annyit jelent, hogy a termelő elveti a magokat, majd hagyja, hogy a természet végezze a dolgát. Ennél jóval bonyolultabb, sokkal több gondoskodást és odafigyelést igényelnek ezek a növények – írja a Fanny magazin.

Nincsenek káros vegyületek

A biogazdálkodásból származó zöldségek és gyümölcsök esetében semmilyen egészségre káros vegyszerektől nem kell tartanunk. Termesztésükhöz kizárólag környezetbarát kezelőanyagokat használhatnak. Bármilyen zöldség vagy gyümölcs, ami bio elnevezést kapott, az a termesztés módja miatt lett az. Szigorú szabályrendszere van az ökológiai gazdálkodásnak, amit rendszeresen ellenőriznek.

  • A termesztés a termőföldnél kezdődik. A korábban nem biogazdálkodásra használt földet 2-3 évig pihentetni kell.
  • A vetőmagnak biotermelésből kell származnia.
  • A tápanyagpótlásra és növényvédelemre semmilyen műtrágyát és mérgező anyagot nem alkalmazhatnak. A permetezőszerek kizárólag szerves eredetűek lehetnek, és a növényekben nem szívódhatnak fel, valamint vízzel könnyen lemoshatónak kell lenniük.
  • A biogazdálkodás során több emberi munkára van szükség, ami szintén hozzájárul a magasabb árfekvéshez.

Nem kell átveréstől tartani

Magyarországon jelenleg a biotermékek előállítását kilenc EU-s és egy magyar jogszabály szorítja korlátok közé. Ezek a részletes szabályok a növénytermesztésre, az állattartásra, a takarmány előállítására, a méhészetre, a gombatermesztésre és a feldolgozott élelmiszerekre tartalmaznak előírásokat. Hivatalosan az „ökológiai" szó használata a megfelelő, bár itthon a „bio" terjedt el, külföldön inkább az „organic" kifejezést használják.

A szabályok betartására minden EU-s ország egy független szervezetet hozott létre. Csak azon a terméken található bio minősítés és valamelyik cég hologramja, melyet leellenőriztek, a termék pedig megfelelt a szigorú előírásoknak. Nem kell tehát az átveréstől tartanunk, ezeket az egész Európában alkalmazott alapelveket itthon is be kell tartania a biotermékeket előállító cégeknek, gazdáknak.

Teljesen E-mentesek?

Azt gondolhatnánk, hogy a bioélelmiszerek nem tartalmaznak E-betűs összetevőket. Ez nem igaz, de a biotermékek minősítésekor az adalékanyagok tekintetében egy sokkal szűkebb kör engedélyezett, melyet ugyancsak az Európai Unió Ökorendelete szabályoz. Az eddig regisztrált 315 E kóddal ellátott anyag közül a gyártók csak néhányat használhatnak az előállításhoz, azokat is csak meghatározott mennyiségben. Vannak olyan kategóriák, melyek egyáltalán nem engedélyezettek, ha valaki bio minősítésű terméket akar gyártani, és minden esetben bizonyítani kell, hogy természetes összetevővel nem helyettesíthető a felhasználni kívánt adalékanyag.

Jobb nekünk?
Kutatásokkal is alátámasztották, hogy a rendszeresen bioélelmiszereket fogyasztók szervezete sokkal ellenállóbb például a vírusok ellen. A biozöldségek előnye továbbá, hogy megtartják magas vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, azaz sokkal táplálóbb és minőségi tápanyagforrásnak számítanak.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss