Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Top 4 áprilisi idényzöldség, amiből jó, ha minél többet eszel!

Azt már jól tudjuk, hogy ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, akkor minél több zöldséget kell ennünk. Ám az sem mindegy, hogy mikor, mit teszünk a kosarunkba. Lássuk, miből érdemes most feltankolnunk!

A legfinomabb, zsenge zöldségek időszaka az április és a május. Ilyenkor tényleg érdemes kicsit félretennünk a télen megszokott nehéz, kalóriadús ételeket, és helyette minél több friss zöldséget pakolnunk a tányérunkra - írja a Fanny magazin. Bár szinte minden termést be tudunk szerezni egész évben, mégis fontos, hogy az éppen a hazánkban termő, friss élelmiszereket válasszuk, mert ezek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, magas vitamin, rost és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően. Ennek oka, hogy ilyenkor a természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint például a klorofil vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen érlelt termékeket tudunk megvenni. 

További előnyük az idénytermékeknek, hogy jó esetben hazai termelőtől származnak, így tényleg frissek, nem utaztatták azokat a világ végéről, így a környezetért is sokat teszünk. Ha van rá lehetőségünk, érdemes ilyenkor többet venni a friss zöldségekből, és lefagyasztva eltenni a többi időszakra.

Spenót

Akár a bébi változatát is választhatjuk, hiszen minél zsengébb egy zöldség, annál több értékes tápanyagot tartalmaz. A spenót kiváló természetes folsav- és vasforrás. Alacsony a kalóriatartalma, ezért a tavaszi fogyókúra idején tökéletes választás. Ami viszont igen magas, az az A, B, C, K -vitamin tartalma.

  • Az A-vitamin gondoskodik arról, hogy szép legyen a hajunk és a bőrünk, nagy segítségünkre lehet a ráncok elleni küzdelemben.
  • A B-vitamin hozzájárul az idegek, a szem, a bőr és a máj egészséges működéséhez, ezen kívül elősegíti a gyomor és a bél munkáját.
  • A C-vitamin főként védelmi szerepet tölt be a szervezetünkben, antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedését vagy idézik elő.
  • K-vitamin: komoly szerepe van a csontanyagcserében és a véralvadásban.

A spenót antioxidánsokban is gazdag, igen magas a kaempferol tartalma, amely csökkenti a rák kialakulásának kockázatát; a kvercetin tartalma, amely javítja a memóriát; valamint a rendszeres fogyasztásával kisebb az esélye a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Emellett gazdag luteinben, amely csökkenti az életkorral összefüggő makula degeneráció kockázatát.

Sóska

Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, proteinben, szénhidrátokban, káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, és vasban, viszont kevés zsírt és kalóriát tartalmaz. Javítja a látást, segít a fogyásban, emellett flavonoidokat és egyéb antioxidánsokat is tartalmaz, kiűzi a méreganyagokat a szervezetből, és csökkenti a puffadást. A sóskalevél klorofilt és karotinoidokat is tartalmaz, amely csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, a vérnyomást és a koleszterinszintet, és gyorsítja a herpesz, a pattanások és már bőrbetegségek gyógyulását.

Spárga

A spárgafajták mindegyike magas C-, A- és E-vitamin tartalommal bír, valamint tele van antioxidánsokkal. Mivel magas a folsavtartalma, érdemes várandósság alatt is minél többet enni belőle. B1- és B2-vitamin tartalmának köszönhetően nyugtató hatással van az idegrendszerre és serkenti az anyagcserét.

Rebarbara

Magas K-vitamin- és antioxidánstartalma segít megvédeni a szervezetet a stressz káros hatásaitól, nyugtatja az idegrendszert és erősíti a csontokat. A rebarbara fogyasztása enyhítheti a csontritkulás tüneteit is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek