A helyes táplálkozás a bőrünk egészsége szempontjából is nagyon fontos, hiszen így juthat elegendő vitaminhoz és ásványi anyagokhoz a legnagyobb szervünk, mely az egész testünket beborítja és szervezetünk elsődleges védelmi vonalaként funkcionál. Ebből adódik, hogy nem mindegy, mit eszünk: vannak élelmiszerek, amelyek táplálják a bőrt, míg mások dehidratálják és gátolják a sejtek megújulását. Mutatjuk, hogy melyek azok az ételek, amiket jobb, ha kerülünk!
Péksütemények
A kávéhoz, teához szívesen fogyasztunk pogácsát, kakaós csigát, fánkot vagy egyéb finomságot. Ezek azonban tele vannak cukorral és hidrogénezett növényi olajokkal, amelyek enyhén szólva sem tesznek jót az egészségnek – és a bőrnek sem.
Tejtermékek
Minden ember más, így nem lehet általánosítani, de egyeseknél a tejtermékek fogyasztása bőrpanaszokat – ekcémát, pikkelysömört, hámlást, viszkető foltokat stb. – okozhat. Az állandó gyulladás pedig értelemszerűen rontja a bőr állapotát. A tej és a tejtermékek serkentik az IGF-1 hormon felszabadulását, amitől több pattanás jelenhet meg. Az ok-okozati összefüggés még vita tárgya: lehetséges, hogy a tehénből a tejbe átvitt hormonok okozzák a panaszokat, de az is lehet, hogy a tej magas cukorszintje a felelős.
Magas zsírtartalmú fehérjék
Lehet, hogy a szalonna és a kolbász klasszikus reggeli ételek, de rendkívül magas a telítettzsír-tartalmuk, és nyomokban transzzsírokat tartalmaznak. Ezek emésztése nagyon megterheli a szervezetet, és így gyakorlatilag elvonja az erőforrásokat a test többi részétől. Ezért is romlik a bőr állapota, ha rendszeresen ilyen ételeket fogyasztunk, de persze a transzzsírok gyulladáskeltő hatásáról sem szabad megfeledkezni.
Sós ételek
Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk a sót, mivel az negatív hatással lehet a szervezetünkre, különösen a bőrünkre. Sós ételek fogyasztása után nagyobb eséllyel ébredünk másnap puffadt arccal, mivel szervezetünkben felgyülemlett a folyadék. Magas nátriumtartalmú vacsora elfogyasztása után másnap igyunk sok vizet!
Alkohol
A bőr feszességének és rugalmasságának megőrzéséhez megfelelő hidratálásra van szüksége. Az alkohol viszont elvonja a vizet, a kiszáradt bőrön gyorsan megjelennek a finom ráncok. Ráadásul a szervezet méreganyagként tekint az alkoholra: gyulladási folyamatok indulhatnak meg a bőrben is.
Rántott ételek
A rántott ételek (húsok, zöldségek, sajtok) tápértéke nagyon csekély, szinte nulla, cserébe viszont finomított olajban készülnek, amelyek gyulladáskeltő ómega-6 zsírsavakat tartalmaznak. Ezenkívül ezekben az élelmiszerekben a magas telítettzsír-tartalom olyan egészségügyi problémákkal is összefügg, mint a magas koleszterinszint, az elhízás, amelyek klasszikus „bőrgyilkosok”.
Cukros ételek, italok
A felesleges cukor aknés hajlamot válthat ki, és évekkel öregítheti a bőrt, mivel a cukor megzavarhatja a kollagéntermelést. A kollagén – a bőrben és a kötőszövetben található fehérje – felelős a bőr erejéért és rugalmasságáért, így ha sok cukrot fogyasztunk, bőrünk elveszti teltségét, rugalmasságát. Ez azt jelenti, hogy ha a magas cukorbevitel károsítja a kollagéntermelődést, bőrünk kevésbé lesz telt és rugalmas.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- 5 EGYSZERŰ ÉTEL, AMI MEGÁLLÍTJA AZ ÖREGEDÉST>>>
- 5 ÉTEL, AMI MEGVÉDI A BŐRÖDET A KÁROS UV-SUGARAKTÓL>>>
- 8 FILLÉRES BŐRÁPOLÓ TRÜKK A KONYHÁBÓL>>>