Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Panírozd be és rántsd ki a tejbegrízt – nem hiszed el, mi lesz belőle!

default user icon
MME
Talán nem is létezik olyan ember, aki a tejbegrízt ne szeretné, valamilyen formában: kásának vagy pudingnak, süteménybe töltve vagy felfújtnak megsütve. És ha azt mondjuk: rántva is isteni? A fanyalgóknak üzenjük: tegyenek egy próbát a rántott tejbegrízzel, nem bánják meg!

Ami be van panírozva, az rossz nem lehet – szoktuk mondani, de valójában ekkor legtöbben húsra, sajtra vagy zöldségekre gondolnak. Édességek kapcsán nemigen jut eszünkbe a tojásos-lisztes-zsemlemorzsás bundázás – ahogy az mindjárt kiderül: elég helytelenül! Van ugyanis egy desszert, aminek az élvezeti értéke jelentősen növelhető, ha kirántják, ez pedig nem más, mint a tejbegríz! Hogy hogyan lehet egy kását bepanírozni? Ahogy a puliszkából sütés nélküli süteményt készíteni: jó sűrűre főzni, megvárni amíg megdermed, majd egy éles késsel egyforma darabokra vágni, és – mint a ránott húst – bebundázni, majd kisütni! Végül mehet rá fahéjas porcukor, eperlekvár vagy vaníliapuding, és már falhatjuk is! Íme a tökéletes recept:

Hozzávalók a rántott tejbegrízhez:

  • 1 l tej
  • 20 dkg cukor
  • 20 ek búzadara
  • mazsola (ízlés szerint)
  • vaníliaaroma

A panírozáshoz:

  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa

 

Elkészítése:

  1. Egy lábasban (kb. 22 cm átmérőjű) felforraljuk a tejet. Folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát, majd ízlés szerint a mazsolát és a vaníliaaromát. Lassú tűzön főzve addig keverjük, amíg jól besűrűsödik – ezután ne kevergessük!
  2. Amikor kihűlt, a szélét késsel meglazítjuk, és kiborítjuk egy tálcára. Vizes késsel feldaraboljuk kb. 5×3 cm-es darabokra.
  3. Szokásos módon – akár a rántott húst – bepanírozzuk, és lassú tűzön aranysárgára sütjük.
  4. Ha elkészült, porcukorral megszórva, esetleg vaníliapudinggal vagy fűszeres meggymártással leöntve tálaljuk!

Ezek is érdekelhetnek