Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 isteni panír, ha elfogyott otthon a zsemlemorzsa

default user icon
MME
Zsemlemorzsát szinte minden konyhaszekrény mélyén találhatunk. De mi történik, ha sütés-főzés közben derül ki, hogy üres a doboz? Ezekkel a zseniális helyettesítőkkel nem kell aggódnod, a végeredmény fantasztikus lesz!

Zab

A finom szemű zabpehely tökéletesen helyettesíti a zsemlemorzsát a húsgombócban vagy a fasírtban. Durvára őrölve akár panírt is készíthetsz belőle: az eredmény ropogós és roppanós bevonat lesz

Tortillacsipsz

Nagyszerű gluténmentes helyettesítője a hagyományos zsemlemorzsának. Darálva tökéletes csirkehús vagy halszeletek panírozásához, de húsgombócba is keverheted. Ne feledkezz meg csipsz sótartalmáról: vedd figyelembe, hogy a morzsa is sós, így panírozáskor a tojást nem kell megsózni, illetve húsgombóc készítésénél kevesebb sót használj. 

Burgonyacsipsz

A burgonyacsipsz is tökéletes, gluténmentes alternatíva. Ha ízesített csipszet használsz, extra ízt adhatsz a rántott húsnak vagy zöldségnek. Egyébként ha a maradék, törött csipszet zsemlemorzsával kevered, még ropogósabb lesz a panír.

Diófélék

A darált diófélék extra ízt és tápanyagokat adnak a panírozott ételekhez. A mandula, a pekándió, a dió vagy a kesudió ízletes kéreggé alakul sütés közben, megbolondítva a legegyszerűbb rántott ételt is.

Magok

A szezámmag és a napraforgómag enyhe ízüknek köszönhetően tökéletesen helyettesítik a zsemlemorzsát. Az ételek roppanósak, frissek lesznek, ha ezekkel a magokkal készíted el a panírt.

 

Parmezán

Más sajtokkal ellentétben a parmezán nem olvad el teljesen, így a benne lévő fehérjék ropogós, sajtos, sós kérget eredményeznek.

Kókuszdió

Csakúgy, mint a parmezán, a cukrozatlan kókuszreszelék is tökéletes választás sós ételek és édességek panírozásához.

Perec, pogácsa

Vészhelyzetben nézz körül a gyerekeknek szánt nassok között. Ha találsz maradék perecet vagy pogácsát, ami már kellően száraz, tedd műanyag zacskóba és sodrófával törd össze, vagy daráld le.

Keksz

A legjobb, ha sós kekszet találsz – finom panír készíthető belőle húsokhoz, húsgombóchoz, fasírthoz. Vajas, enyhén sós ízt adnak a végeredményhez. Mindenképpen csökkentsd a receptben írt sómennyiséget!

Csicseriborsó

Egy másik nassolnivaló, ami megbújhat a szekrényedben a ropogós csicseriborsó. Ez a rost- és fehérjedús hüvelyes egyre népszerűbb csemege. Ha csak konzervet találsz, pürésítsd és gyúrj belőle diónyi golyókat. Serpenyőben pirítsd meg, hagyd kiszáradni majd törd össze. Ugyanúgy használhatod, mint a zsemlemorzsát.

Reggeli gabonapelyhek

Ha cukrozatlan, natúr gabonafélékkel kényezteted magad és a családodat (például kukoricapehellyel, rizspehellyel), akkor konyhai robotgépben zúzd apróra és használd ugyanúgy, mint a zsemlemorzsát.

Quinoa

A megfőzött és lehűtött quinoa kiváló zsemlemorzsa-helyettesítő. Bónusz: a quinoa kiváló rost- és fehérjeforrás is.

 

Friss kenyér

Ha van állott vagy friss kenyér otthon, könnyen készíthetsz morzsát. A friss kenyeret vágd vékony szeletekre és sütőlapon vagy rácson pirítsd meg 150 fokon kb. 15 perc alatt. Ezután robotgéppel vagy darálóval őröld finom morzsává.

Ezek is érdekelhetnek