Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 étel, amivel megelőzhető az elbutulás

Az (időskori) demencia sajnos rengeteg embert érint - jó hír viszont, hogy sok esetben szinten tartható vagy megelőzhető. Például a megfelelő táplálkozással. Máris mutatjuk, hogy hogyan!

A demencia kifejezést, azt orvosi nyelvben általában több különböző betegség leírására használják. Ezek minden esetben az agyra hatnak és a memória fokozott romlását eredményezik, egy folyamatos leépüléssel járó kóros agyi tünetcsoportról van szó.

A demenciának ma már több mint száz fajtáját különböztetik meg. Leggyakoribb formája az Alzheimer-kor, Előfordulása az életkor előrehaladtával rohamosan növekszik, a 65 év feletti lakosság 5-10%-a érintett.

Az Exeter Egyetem kutatói fontos összefüggésre jöttek rá, kísérleteik során. Arra az eredményre jutottak, hogy a D-vitamin hiányban szenvedőknél 42%-kal valószínűbb a folyamatos agyi leépüléssel járó betegségek kialakulása. Ez pedig rámutat arra, hogy mennyire fontos odafigyelni a megfelelő étkezésre.

Mutatunk öt hasznos példát arra, hogy mit érdemes mindenképpen fogyasztani!

Hal

Első helyen a hal szerepel. Remek választás lehet például a szardínia, a lazac vagy a tonhal, ezek a D-vitaminon kívül rengeteg omega-3-at és B-vitamint is tartalmaznak, amik szintén hasznosak az agy fitten tartásához is. De persze más tengeri halak is szóba jöhetnek.

A 4 LEGEGÉSZSÉGESEBB HAL A VILÁGON >>> 
Tojás

A tojás tele van A-, B-, E- és D-vitaminnal, ráadásul megunhatatlan. Változatos reggeli fogások készülhetnek belőle, ham & eggs, rántotta, omlett, vagy kemény tojás formájában, de ebédhez vagy vacsorához is kivalló feltétként, például a tükörtojás valamilyen főzelék mellé. Ha szereted a tojást, mindenképpen érdemes rendszeresítened az étrendedben.

5 ÉRV AMELLETT, HOGY MINDEN NAP EGYÜNK TOJÁST! >>> 
Máj

A máj kivalló D-vitamin-forrás, emellett sok A-vitamin is van benne és vasban, rézben, cinkben, mangánban, szelénben is gazdag. Érdemes időnként beépíteni az étrendbe. Egy kis máj feldobhatja a levest, de főételnek is kiálló, például resztelt máj formájában, de májpástétomként uzsonnának is remek.

Zöldségek

Ideális esetben hetente legalább hat adag leveles, zöld zöldséget, és hat adag másmilyen zöldséget érdemes fogyasztani. A leveles zöldségek közül remek választás a sóska, de ide tartoznak a salátafélék, a káposzta, kelkáposzta, kelbimbó és a brokkoli is. A répa, retek, karalábé vagy zeller a levesbe is jól jön, de némelyik magában, nyersen is elrágcsálható, olykor nasi helyett.

A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED! >>> 
Magvak

Hetente öt-hét alkalommal érdemes egy-egy marék olajos magvat fogyasztani. Diót, mogyorót, mandulát, kesudiót, pisztáciát… Dúskálnak, az agy számára is fontos, vitaminokban, ráadásul nagyon finomak is. A sózott, zacskózott változat helyett, inkább a kimérve kapható natúr magvakat ajánljuk!

Fontos kiemelni, hogy a megfelelő étkezés mellett a demencia elkerüléséhez lényeges a rizikófaktorok minimalizálása is. A kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, a nem megfelelően szinten tartott cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, a kevés vagy rosszminőségű alvás, és a szegényes szociális kapcsolatok.

A 25 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMIT MINDENKÉPP FOGYASZTANOD KELL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss