Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 hiba, amiért leesik a panír a rántott csirkéről

default user icon
MME
Köztudott, hogy a magyar ember ha tehetné, mindent bepanírozna, majd kirántana. Nem véletlen, hogy kedvenc kajáink között igen méltó helyet foglal el a rántott hús, így a rántott csirke is. Azonban biztos ti is szembesültetek már azzal a bosszantó bakival, hogy minden előjel nélkül leesik a húsról a panír. Íme, a megoldás.

Legyen szó egy ünnepi vacsoráról vagy hétvégi ebédről, ha nem is rendszeresen, de gyakran bérelt helye van a rántott ételeknek. Ilyen fogás a rántott csirke is, hiszen gyorsan elkészíthető, laktató, istenien finom, nem mellesleg pedig szinte bármilyen körettel működik.

Azonban visszatérő buktatója lehet az ételnek az alapos panírozás és a helyes sütési technika mellőzése. Ilyenkor jön az, hogy a panír leesik a húsról, ez pedig nagyban befolyásolja az étel ropogósságát, az ízét, ráadásul a gusztusos tálalás lehetősége is elúszik. Na de mi lehet ennek az oka? Utánajártunk, és hoztunk 5 olyan hibát, amit nektek is el kell kerülnötök, ha rántott csirke készítésére készülünk.

1.  Nedves a csirkehús

Van egy nagyon fontos lépés, amire még a panírozási folyamat előtt oda kell figyelnünk. Fontos, hogy mielőtt a rántott húsnak szánt csirke a lisztben landol, ne legyen nedves! Szárítsuk meg alaposan minden oldalát egy papírtörlő segítségével. Ellenkező esetben a liszt elázik, és nem fog megfelelően tapadni, ebből kifolyólag pedig a panírozás többi részére is már igen korán keresztet vethetünk.

2. Rázzuk le!

Ha azt akarjuk, hogy a tojás tökéletesen tapadjon, akkor a felesleges lisztet óvatosan rázzuk le a csirkéről. Ha nem így teszünk, akkor a liszttöbblet miatt a felvert tojás nem fog rendesen tapadni a csirkére, így pedig a panírtól is elbúcsúzhatunk.

3. Ne spórolj a morzsával

Ha csak megmutatjuk a húst a zsemlemorzsának, akkor bizony borítékolható, hogy elbúcsúzhatunk a tökéletesen ropogós panírtól. A rántott csirke készítésére is érvényes az a szabály, ami nagyjából az összes ételre. Ne spóroljunk a hozzávalókkal, így a morzsával sem! Ellenkező esetben nem lesz egyenletes a bunda, sütés után pedig nem lesz annyira élvezhető az étel, mint amilyenre számítanánk.

4. Egyengessük el

Ha már a morzsa is felkerült a husira, és a végére értünk a panírozási folyamatnak, akkor érdemes finoman végighúzni az ujjainkat a paníron, hogy a tojásos réteghez minden rész megfelelően tapadjon. Ha így járunk el, akkor biztosra vehetjük, hogy tökéletesen ropogós szeleteket kapunk a sütés után.

5. A türelem rózsát terem

Ha rántott csirkét szeretnénk készíteni, akkor javasolt azt a megfelelő serpenyőben sütni. Sokan az öntöttvasra esküsznek, ám vannak, akik a holland sütő mellett teszik le a voksukat. Ha ez megvan, felhevítjük benne az olajat, és  a fent olvasottak szerint panírozott hús már mehet is bele. Arra figyeljünk, hogy ne zsúfoljuk össze a szeleteket, mindenképpen legyen bőven hely közöttük, és hagyjuk jól átsülni őket. Innentől a tűzhely dolgozik helyettünk, ezért semmi szükség arra, hogy percenként megmozgassuk a húsokat. Tévedés, hogy a piszkálgatással hamarabb átsül. Helyette csak annyit érünk el, hogy a panír tropára megy az olajban. Szóval türelem, rózsát terem!
Ha a csirke oldala már kezd aranyszínűvé válni, akkor fordítsuk meg úgy, hogy közben tartjuk a csirkeszeletek közötti távolságot.

Mint látható, egyáltalán nem nagy ördöngösség rántott csirkét készíteni. Nincs más dolgotok, mint a fenti öt pontban leírtakat alkalmazni, és a végeredmény egy igazán szaftos, ropogós és finom rántott hús lesz.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss