Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kigyulladt az olaj a serpenyőben? Ezt szórd rá, és azonnal elalszik a tűz - Videó

Bármikor tűz üthet ki a konyhában, és jobb felkészülni az ilyen vészhelyzetekre. Ha túlhevül az olaj vagy a zsír a serpenyőben és lángra kap, akkor semmiképp se önts rá vizet! A tűzoltók elárulták, mit érdemes tenni ilyenkor, hogyan kell eloltani a kigyulladt olajat!

A forró olaj már önmagában is balesetveszélyes, hiszen elképesztő fájdalmat okoz ha ráfröccsen az emberre, ha pedig ráborul a lábunkra vagy a kezünkre, akkor súlyos égési sérüléseket szenvedünk. Az olaj azonban túl is tud hevülni, netán lángra is kaphat, és ilyenkor azonnal kell cselekedni. De mivel lehet eloltani a kigyulladt olajat, zsiradékot?

Ne önts vizet az égő olajra!

Egy valamit nem szabad, mégpedig vízzel megpróbálni eloltani a kigyulladt olajat! A víz ugyanis lesüllyed az olaj alá és amint érintkezik az edény vagy serpenyő forró aljával, akkor a magas hőmérséklet hatására azonnal forrni kezd, gőzzé alakul és ez olyan gyorsan megy végbe, hogy szinte felrobban a víz – írja a netfizika.

A víz így szétfröcsköli a konyhában a forró, lángoló olajat, ami nemcsak égési sérüléseket okozhat, de megyújthatja a tűzhely közelében álló tárgyakat.

Ezt szórd a kigyulladt olajra és azonnal eloltod a lángokat

A legfontosabb, hogy azonnal el kell zárni a kigyulladt olaj alatt a hőforrást! Kisebb tűz esetén bevált praktika, ha lefeded az edényt vagy a serpenyőt, ugyanis ha nem jut oxigén a tűzhöz, akkor elalszik. Sok fedő tetején azonban van egy kis nyílás, így teljesen nem lehet elzárni az oxigént. A tűzoltók szerint az egyik legjobb megoldás a kigyulladt olaj eloltására, ha egy nagy adag szódabikarbónát szórsz rá!

Ha a tűz nagyobb, vagy már átterjedt a tűzhely közelében álló tárgyakra, akkor rögtön hívd a tűzoltókat, vagy a 112-es segélyhívót!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss