Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíthetsz otthon méhviaszos kendőt – soha többet nem veszel alufóliát

default user icon
MME
Az alufólia és a folpak környezetbarát verziója a méhviaszos kendő, amit otthon is könnyűszerrel elkészíthetünk. Mutatjuk is hogyan!

Nemcsak a háztartásunk ökológiai lábnyomát csökkentjük, ha az alufóliát és folpakot lecseréljük méhviaszos kendőre, de még a pénztárcánkat is kíméljük. Az otthon is gyorsan és egyszerűen elkészíthető csomagolóanyag többször felhasználható, ellentétben a bolti csomagolókkal, amiket egy használat után kidobunk.

 

Így készül a méhviaszos kendő házilag

Szükség lesz egy nem használt textildarabra, ami lehet egy konyharuha, de akár egy nem használt póló, párnahuzat is tökéletes. Fontos, hogy legelső lépésként mossuk ki az anyagdarabot. Ha nagy méretű textilt választottunk, akkor vágjunk ki tetszőleges négyzeteket, téglalapokat. A méretet annak megfelelően válasszuk meg, hogy mire szeretnénk majd felhasználni a viaszos kendőinket.

További hozzávalók (5 közepes négyzet alakú kendőhöz): kb. 125 g méhviasz

A méhviaszt apró darabokra vágjuk, vagy le is reszelhetjük, de kapható pasztilla formában is. A kendőket egy tepsibe tesszük, és a méhviaszdarabokat elrendezgetjük rajtuk. A tepsit a sütőbe toljuk, és alacsony hőmérsékleten (kb. 90 fokon) hagyjuk megolvadni a viaszt. Azután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen megszáradni.

 

 

Felhasználása

Az elkészült kendőket elsősorban csomagolásra, a maradék ételek lefedésére használhatjuk, alufólia és folpak helyett – a nyers hús kivételével bármit bebugyolálhatunk a kendőkbe. A kezünk melegét használva alakíthatjuk ki a kendő megfelelő formáját az épp becsomagolni kívánt élelmiszerhez.

A méz antibakteriális hatása miatt ez a módszer teljesen biztonságos.

 

Tisztítása

Az ételmaradékokat, foltokat egy nedves szivaccsal letörölhetjük a kendőkről, vagy hideg folyó vízben tisztára moshatjuk őket. Mivel a meleg hatására a viasz megolvad, a túl forró víz kerülendő, így mosogatógépbe sem szabad tenni a kendőket.

Ha becsomagolt étel felejtünk a kendőben, és penészfoltok jelennek meg, azt a kendőt már ne használjuk fel többször!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss