Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 dolog, amit SOHA ne csinálj a konyha takarítása közben

default user icon
MME
A konyha rendszeres tisztítása kiemelten fontos, hiszen ott tároljuk és készítjük el az ételeket, amiket elfogyasztunk. Íme, néhány alapelv, amit mindenképp szem előtt kell tartani, ha nekiállunk a takarításnak!

Ne használd ugyanazt a konyharuhát több dologhoz

A rongyok moshatóak és strapabíróak, de rosszul használva könnyen terjeszthetik a baktériumokat. Éppen ezért használjunk külön-külön konyharuhát más-más célokra. Például külön használjunk egy rongyot a kéztörlésre, egyet a pult letörlésére és egy másikat a vizes edények törölgetéséhez. Így ugyanis nem szállítjuk át például a kezünkről letörölt bacilusokat a tiszta edényekre.

Tipp: Használj különböző színű vagy típusú konyharuhákat, így biztosan nem kevered őket össze!

Ne használd túl sokáig ugyanazt a mosogatószivacsot

A szivacsok nagyon könnyen a baktériumok melegágyává válhatnak. Az egészséged érdekében cseréld őket legalább heti egyszer! Hosszabb idő után ugyanis több baktérium lehet rajta, mint egy átlagos vécékagylóban, hiába tisztítod rendszeresen. 

Ne halogasd a feladatokat

Sokkal kevesebb munkával jár, ha a mikrót vagy a tűzhelyet minden használat után könnyedén áttörlöd, mintha addig halogatod a takarítást, amíg a foltok rászáradnak a felületre. Inkább gyorsan, könnyen tisztítsd meg őket, így nem kell az ételmaradékokat később percekig sikálnod.

Ne keverd össze a tisztítószereket

Elsőre azt gondolhatnánk, két erős tisztítószerből könnyen mixelhetünk egy „szupererős” tisztítószert, ami például egyszerre tisztít és oldja a vízkövet. Ez azonban egészségügyi kockázattal is járhat, ugyanis a különböző kémiai anyagok találkozása mérgező vegyületeket is létrehozhat. Így egyszerre csak egy tisztítószert használj - írja a thekitchn.com!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss