Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 jel, hogy nagyon kevés rostot eszel

default user icon
MME
Az alacsony rostbevitel egyik legjellemzőbb jelzése az igen kellemetlen székrekedés. De ezenkívül még más tünetekkel is jelezhet a szervezetünk. Íme!

Egy 2019-es kutatás szerint, azok az emberek, akik sok rostot visznek a szervezetükbe rostban gazdag ételek fogyasztásával, kisebb eséllyel halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésekben, mint akik erre nem figyelnek. Nem mellesleg esetükben a stroke és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata is elenyésző azokhoz képest, akik az ajánlott mennyiségtől jóval kevesebb rostot esznek.

De mennyi rostot kellene enni naponta? 

Az ajánlások szerint átlagosan 25 gramm rost egy egészséges felnőtt ember napi adagja. Ezt nagyon egyszerűen be tudjuk vinni a szervezetbe az olyan rostban gazdag élelmiszerek elfogyasztásával, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, magvak, zöldségek és gyümölcsök. A helyes mennyiség mellett ugyanakkor nagyon fontos a megfelelő vízivás is, mert a rostok nagy mennyiségű vizet vesznek fel, és folyadék hiányában szintén székrekedés lehet a következmény.

Ezek a leggyakoribb jelei annak, hogy kevés rostot fogyasztasz

1. Székrekedés, emésztési panaszok

Ha folyton emésztési panaszod van, a székletürítés nehéz, ritka, a székleted kemény és száraz, az bizony egyértelmű, ám aggasztó jel arra vonatkozóan, hogy nem megfelelő a táplálkozásod, és azon belül a rostbeviteled alacsony. De a gyakori puffadás és az aranyér kialakulása is utalhat erre.

2. Evés után gyorsan megéhezel

A rostok azért fontosak táplálkozási szempontból, mert – a fehérjékhez hasonlóan - segítenek abban, hogy jóllakotnak érezd magad, és ez egy ideig ki is tartson. A sok feldolgozott étel kevés rostot, és általában sok, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ami nem telít el és a vércukorszintet is megdobja.

3. Magas a koleszterinszinted

A magas koleszterinszintnek számos oka lehet, de ezek mind a táplálkozásban keresendők, és az egyik bizony az elégtelen mennyiségű rostfogyasztás. Ha a te vérképedben is magas a „rossz koleszterinek” aránya, akkor érdemes több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyest, olajos magvakat csempészni az étrendedbe.

4. Gyakori puffadás

Bár a felfúvódás és a puffadás a rostban gazdag ételek fogyasztásánál is előfordulhat, de ugyanígy a rosthiány egyik tünete is. Mert a nem megfelelő rostbevitel mellett lelassul az emésztés, az emésztett táplálék a tápcsatornában több ideig tartózkodik és ettől a hasunk kellemetlenül felfúvódhat.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Forrás: Eating well

Ezek is érdekelhetnek