Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a 7 reggeli éveket ad hozzá az életünkhöz

default user icon
MME
Ha ezeket az alapanyagokat választjuk a reggelihez, tovább maradunk egészségesek, sőt akár tovább is élhetünk. Kutatások igazolják ennek a hét reggeli ételnek a jótékony hatását. Kipróbáljátok?

Azt már bizonyára mindenki tapasztalta, hogy bizonyos ételek fogyasztása energikusabbá vagy szellemileg aktívabbá teszi egész napra. Ha az alábbi tanácsokat követjük, akkor a megfelelő reggeli étkezés bizonyos betegségek megelőzéséhez, az immunrendszer erősítéséhez, és ezzel együtt a hosszabb élethez is hozzásegíthet.

Kardiológusok szerint a növényi alapanyagok a legjobbak egy egészséges reggeli összeállításához. Ha több zöldséget, diófélét és teljes kiőrlésű gabonát csempészünk a reggelibe, miközben kerüljük a cukor, a só és a transzzsírok fogyasztását, akkor máris sokat tettünk például a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséért. Mit együnk hát a hagyományos reggelik helyett? Íme!

1. Zabkása

Reggel is fontos, hogy megelőzzük a vércukorszint hirtelen emelkedését, ezért javasolt kerülni a gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátokat (pl. cukros, lisztes élelmiszerek). Érdemes lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztani, ilyen például a zab, ami egyéb előnyökkel is jár. Egy tanulmány szerint, akik legalább 100 gramm zabot fogyasztottak naponta, sokkal ritkább a magas koleszterint, mint azoknál, akik teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket fogyasztottak. A zabkása fogyasztásával a magasabb rostbevitel is teljesül, ezzel pedig a megfelelő emésztést, anyagcserét is segítjük.

2. Brokkoli

Nem éppen hagyományos reggeli étel a brokkoli, de ideje az előítéleteinket újragondolni, mert ez a zöldség kiváló kiegészítője lehet a reggeli étkezésnek. Nem csak azért jó választás, mert a brokkoli gyorsan elkészíthető például párolással, hanem azért is, mert képes aktiválni a szervezet veleszületett méregtelenítő képességét, amely megakadályozza a rákos sejtek elburjánzását. Továbbá a brokkoli szulforafánt is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy megvédi az érfalakat a szívbetegségeket elősegítő gyulladásoktól.

3. Chia mag

A chia mag szintén jótékony hatással van az egészségünkre. Egy korábbi kutatásban kimutatták, hogy azok a cukorbetegek, akik rendszeresen ettek chia magot javultak a vércukorszint értékeik és a vérnyomásukban is pozitív változást tapasztaltak. A chia gazdag antioxidánsokban, amelyek védik a szervezetet a daganatokat és az öregedést is okozó szabadgyökökkel szemben. Egy kanál chia mag a reggeli joghurtot vagy zabkását tehát nemcsak tartalmasabbá, de még egészségesebbé teszi.

4. Hagyma

Ennek a választásnak nyilván sok magyar örül, hiszen a hagymás rántotta a legnépszerűbb reggelik közé tartozik. A hagymából felszabaduló kénvegyületek rákmegelőző hatásúak, ezen túlmenően a hagymafélék tele vannak antioxidánsokkal, amelyek csökkenthetik a szervezetben a gyulladást. Nem véletlen ittak nagyanyáink torokgyulladásnál hagymateát, de az már egy másik cikk témája.

5. Leveles zöldségek

Megint egy zöldséges tipp, de itt tényleg fontos a zöld szín! A leveles zöldségek (saláták, spenót, sóska, mángold) segítenek megakadályozni a szívinfarktust okozó magas koleszterinszint kialakulását, és a bennük található rostok az emésztésre is jótékony hatással bírnak. A spenót különösen gazdag karotinoidokban és jelentős vasforrás is. Ráadásul az agynak is jót tesz: egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy azok az idősebb felnőttek, akik naponta egy adag spenótot ettek, kevésbé tapasztalták a szellemi hanyatlást, mint azok, akik nem fogyasztottak spenótot. Jöhet egy hagymás-spenótos rántotta?

6. Bab

Lehet, hogy a britek tudnak valamit, merthogy babot esznek reggelire. Egy 2004-es, idős embereken végzett tanulmány megállapította, hogy minden két evőkanál bab elfogyasztása naponta 8 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát. Pontosabban, a bab – valamint a hüvelyesek, például a lencse – heti kétszeri fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ez azért kétségtelenül elgondolkodtató...

7. Olajos magvak

A Harvard Medical School 2013-as tanulmánya szerint egy csipetnyi dió vagy szeletelt mandula nemcsak kellemes textúrát adhat egy tál zabhoz vagy joghurtos parféhoz, de akár évekkel is meghosszabbíthatja az életünket. A tanulmány kimutatta, hogy azok, akik napi 1 adag diófélét fogyasztanak, 20 százalékkal élhetnek minőségibb és hosszabb életet. Charles Fuchs kutató, aki a tanulmány vezetésében segédkezett, úgy vélte, ez annak a ténynek köszönhető, hogy az olajos magvak hamar eltelítenek, azaz gyorsabban jóllakunk velük, illetve segítenek stabilizálni a vércukorszintet, amellyel potenciálisan csökkenthetjük a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: Eat this

Ezek is érdekelhetnek

Friss