Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 betegség, ami haspuffadást okozhat

default user icon
MME
A puffadás hátterében legtöbbször olyan ételek fogyasztása áll, mint a hüvelyesek, káposztafélék, ám vannak esetek, amikor betegség okozza a kellemetlen érzést. Lássuk melyek ezek!

Laktózérzékenység

Sokan azt gondolják, hogy az teljesen normális jelenség, ha tej vagy tejtermék fogyasztása után haspuffadás jelentkezik, hiszen a tej „felfúj”. Pedig a legtöbb esetben ennek oka a laktóz, azaz a tejcukor érzékenység. Jellegzetes kísérő tünete lehet a hangos bélmozgás, hasmenés, esetleg kiütések, vagy más bőrtünetek. Ez olyankor fordul elő, ha a szervezetünkben nem termelődik elegendő laktáz enzim, így nem tudjuk megfelelően lebontani a tejcukrot. Ebben az esetben érdemes kerülni a tejet és a tejtermékeket, vagy a laktózmentes változatokat fogyasztani.

Elszaporodó baktériumok

Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) a bélbaktériumok túlszaporodását jelenti a vékonybélben. Ebben az esetben jelentkeznek az olyan panaszok, mint a puffadás, székrekedés vagy hasmenés, esetleg ezek váltakozása, és a hasi görcsök. A szervezetünk több módon is védekezik az ellen, hogy bélbaktériumok túlszaporodjanak, de bizonyos esetekben hiba csúszik a gépezetbe, és mégis elszaporodnak. SIBO esetén a vékonybélbe jutott baktériumok erjesztik a még meg nem emésztett szénhidrátokat, és ennek következtében különféle gázok, illetve tejsav és ecetsav képződnek. Ha felmerül ennek a betegségnek a gyanúja, akkor laktulóz kilégzéses teszttel lehet igazolni a diagnózist.

Hisztamin intolerancia

A hisztamin-intolerancia a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. Ilyen ételek lehetnek az ananász, papaya, avokádó, dió, csokoládé és egyes gyógyszerek, mint a diclofenac vagy az aszpirin. A hisztamin lebontásáért a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén lebontása jelentősen lelassul, és hisztaminban gazdag étel fogyasztását követően allergiaszerű tüneteket produkál, mint a puffadás, hányinger, fejfájás, arc égő érzése.

Gluténérzékenység

Hasmenést, puffadást, fogyást és vérszegénységet is okozhata gluténérzékenység, amelyet kísérhetnek olyan bőrtünetek, mint a pikkelysömör vagy ekcéma. Vérvizsgálattal és gyomortükrözéssel lehet diagnosztizálni.

Hasnyálmirigy-elégtelenség

A hasnyálmirigy hormonjai a cukor anyagcserét szabályozzák, enzimjei a táplálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztésében vesznek részt. A hasnyálmirigy-elégtelenség esetén a mirigy nem képes az ételek megemésztéséhez és felszívódásához elegendő mennyiségű emésztőenzimet termelni. Jellegzetessége, hogy étkezés után hasi fájdalom, indokolatlan és kellemetlen teltségérzet és puffadás jelentkezik. Ennek oka, hogy a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni az elfogyasztott ételeket. Kísérheti sárgás, fényes és többnyire nagy mennyiségű, úgynevezett zsírszéklet.

Pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigy alulműködése esetén lassul az anyagcsere, ennek következtében renyhébb lesz a bélműködés, gyakran alakul ki székrekedés, puffadás. Kísérő tünete lehet a hízás.

Pszichés okok

Pszichés zavarok esetén megváltozik a légzésünk, gyorsabbá, kapkodóbbá válik, ennek lehet következménye, hogy levegőt nyelünk, és ez puffadást eredményezhet. Különböző relaxációs technikák, légzésgyakorlatok, pszichoterápiák segíthetnek a pszichés zavarok enyhítésében ezáltal a puffadás megszüntetésében is.


Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss