Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 jel, hogy laktózérzékeny vagy

default user icon
MME
Míg az ételallergia nyilvánvaló, gyakran súlyos tüneteket okoz, addig az ételintoleranciát sokkal nehezebb kiszúrni. A laktózérzékenység az egyik leggyakoribb ételintolerancia, azt jelenti, hogy a szervezetünk nem termel elég laktáz nevű enzimet, amely lebontja a tejben található tejcukrot, vagyis laktózt. Ez általában nem veszélyes, de kellemetlen tüneteket okozhat. Mutatjuk, mik ezek! 

1. Puffadás és bélgázosság

Ha tejtermékek fogyasztása után nehezebben tudod behúzni a cipzárt a nadrágodon, az a laktózérzékenység egyik jele is lehet. Laktóztartalmú étel vagy ital elfogyasztása után ugyanis 30-120 percen belül puffadást és bélgázosságot tapasztalhatnak azok, akik érzékenyek rá - írja az Eatthis.com. Azonban, ha ez nem csak tejtermékek fogyasztása után fordul elő, akkor lehet, hogy más étkezési szokásoddal van összefüggésben.

2. Görcsölő has

A laktózérzékenység egyik gyakori jele a hasi fájdalom, ami a tejtermékek fogyasztását követően jelentkezik. Tehát ha például egy gombóc fagyi után szinte mindig fáj a hasad, akkor esélyes, hogy laktózintoleranciád van.

3. Hasmenés

Észrevetted magadon, hogy egy pohár joghurt elfogyasztása után már szaladsz is a mosdóba? Ha igen, az egyértelmű jele lehet a laktózérzékenységnek. A fogyasztott tejtermékek mennyisége szerepet játszhat a tünetek súlyosságában, általában minél több laktózt fogyasztunk, annál rosszabbak a tünetek. Míg kis mennyiségű laktóz a legtöbbször puffadást okoz, nagy mennyiségű laktóz már hasmenéshez vezethet.

4. Hányinger

Egyes szakértők azt feltételezik, hogy valószínűleg a baktériumok túlszaporodása miatt következik be a hányinger, amikor a vastagbél küzd az elfogyasztott laktáz emésztésével.

5. Székrekedés

Kevésbé gyakori, de lehetséges tünet. Igaz, a hasmenés valószínűbb, vannak, akik székrekedést tapasztalnak tejtermékek fogyasztását követően, úgyhogy erre is érdemes odafigyelni.

6. Zsíros széklet

Ha a székleteden fényesen csillogó, zsíros lerakódást találsz, az is a laktózérzékenységre utalhat, ez ugyanis azt mutatja, hogy a vastagbélben valami nincs rendben.

MIT EGYEN A BABA? EZEK A TEJFEHÉRJE- ÉS A LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG TÜNETEI>>> 

GLUTÉN- ÉS LAKTÓZMENTES PALACSINTA - AZ ALAPRECEPT, AMIT MINDIG IS KERESTÉL!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss