Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tokaji Aszút az ünnepi asztalra!

default user icon
MME
Az év vége közeledtével számos alkalmunk nyílik arra, hogy teret engedjünk az aszú boroknak étkezéseink alkalmával. Merjünk nagyot álmodni és ahogy kedvenc gourmet csemegénkké fogadtuk az osztrigát Champagne-nyal öblítve, úgy építsünk aszúra hangolt menüsorokat az év végi családi és baráti összejövetelekre!

Azt már oly sokszor hallottuk, hogy a libamáj hálásan megköszöni az aszú társaságot, hogy lassan magunk is elhisszük, így előétel gyanánt kétkedés nélkül készíthetünk libamájas fogást. Lehet szó hagyományos zsírjában sült verzióról, terrine-ről érintésnyi aszúval vagy pástétomról. Az aszú koncentráltsága, magas savai, fineszes és komplex édessége további árnyaltokkal gazdagodik a libamáj társaságában. Egy viszonylag fiatal, komplex, de élénken gyümölcsös karakterűre hangolt 5 puttonyos aszú, mint a Grand Tokaj 2013-as tétele tökéletes partnere egy libamájas fogásnak.

A kimeríthetetlenül változatos ázsiai konyha hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend a világ gasztroítészei közt és hazánkban is nagy közönségkedvenc. Éppen itt az ideje, hogy elfogadjuk, hogy borászati tradíciónk égköve elképesztően jól működik a gyömbéres, curry-s, chilis, fűszeres ízjegyekkel. Könnyedebbre hangolt frissebb aszúk, vagy akár fiatalabb édes szamorodnik is bátran kombinálhatók ezekkel a fogásokkal.

Amennyiben a sajtokat önálló fogásként csempésznénk egy ünnepi menüsorba, akkor érdemes a főétel után és a desszert előtt szervíroznunk. A kéksajtok népes családjának bármely tagjára essen is a választásunk, egy pohár aszú társaságában garantáltan minden falat maradandó élmény lesz.

Valódi klasszikussá a gasztronómiában – épp úgy, ahogy a kultúra egyéb területein – olyan dolgok válhatnak, melyek évtizedeken, sőt évszázadokon átívelő értéket képviselnek. Ilyen a karácsonyi asztalra kerülő diós bejgli, mely már a 19. században is fontos része volt a magyar gasztrokultúrának. Nem lehet véletlen, hogy az édes, mazsolával dúsított, szaftos, karakteres izű diós sütemény végtelenül jól passzol hazánk borkulturális égkövéhez a Tokaji Aszúhoz. Az aszú borokban gyakran megjelenő pörkölt magvas, diós karakter csodásan cseng össze a süteménnyel. Ha igazán különleges élménnyel szeretnénk megajándékozni magunkat és családunkat, akkor már a sütemény elkészítésekor érdemes egy palack magas minőségű Aszúhoz nyúlni. A diós töltelék komplexitását az egekbe emelheti, ha hozzáadunk egy kisebb mennyiséget ebből a folyékony aranyból. Az aszú gyümölcsössége új életre kelti az ismerős ízeket. A Grand Tokaj 2013 évjáratú 5 puttonyos aszúja a friss, rendkívül összetett és sokrétű gyümölcsös karakterének köszönhetően különösen jó választás lehet.

KÉSZÜLJÜNK A KARÁCSONYRA: A LEGJOBB ÜNNEPI FŐÉTELEK - VÁLOGATÁS >>> 

Ezek is érdekelhetnek