Azt már oly sokszor hallottuk, hogy a libamáj hálásan megköszöni az aszú társaságot, hogy lassan magunk is elhisszük, így előétel gyanánt kétkedés nélkül készíthetünk libamájas fogást. Lehet szó hagyományos zsírjában sült verzióról, terrine-ről érintésnyi aszúval vagy pástétomról. Az aszú koncentráltsága, magas savai, fineszes és komplex édessége további árnyaltokkal gazdagodik a libamáj társaságában. Egy viszonylag fiatal, komplex, de élénken gyümölcsös karakterűre hangolt 5 puttonyos aszú, mint a Grand Tokaj 2013-as tétele tökéletes partnere egy libamájas fogásnak.
A kimeríthetetlenül változatos ázsiai konyha hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend a világ gasztroítészei közt és hazánkban is nagy közönségkedvenc. Éppen itt az ideje, hogy elfogadjuk, hogy borászati tradíciónk égköve elképesztően jól működik a gyömbéres, curry-s, chilis, fűszeres ízjegyekkel. Könnyedebbre hangolt frissebb aszúk, vagy akár fiatalabb édes szamorodnik is bátran kombinálhatók ezekkel a fogásokkal.
Amennyiben a sajtokat önálló fogásként csempésznénk egy ünnepi menüsorba, akkor érdemes a főétel után és a desszert előtt szervíroznunk. A kéksajtok népes családjának bármely tagjára essen is a választásunk, egy pohár aszú társaságában garantáltan minden falat maradandó élmény lesz.
Valódi klasszikussá a gasztronómiában – épp úgy, ahogy a kultúra egyéb területein – olyan dolgok válhatnak, melyek évtizedeken, sőt évszázadokon átívelő értéket képviselnek. Ilyen a karácsonyi asztalra kerülő diós bejgli, mely már a 19. században is fontos része volt a magyar gasztrokultúrának. Nem lehet véletlen, hogy az édes, mazsolával dúsított, szaftos, karakteres izű diós sütemény végtelenül jól passzol hazánk borkulturális égkövéhez a Tokaji Aszúhoz. Az aszú borokban gyakran megjelenő pörkölt magvas, diós karakter csodásan cseng össze a süteménnyel. Ha igazán különleges élménnyel szeretnénk megajándékozni magunkat és családunkat, akkor már a sütemény elkészítésekor érdemes egy palack magas minőségű Aszúhoz nyúlni. A diós töltelék komplexitását az egekbe emelheti, ha hozzáadunk egy kisebb mennyiséget ebből a folyékony aranyból. Az aszú gyümölcsössége új életre kelti az ismerős ízeket. A Grand Tokaj 2013 évjáratú 5 puttonyos aszúja a friss, rendkívül összetett és sokrétű gyümölcsös karakterének köszönhetően különösen jó választás lehet.