Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Még nem késő: így győzzük le a tavaszi fáradtságot!

default user icon
MME
Sokan még tavasz közepére sem heverik ki az évszakváltással jelentkező, testi-lelki kimerültséggel járó megpróbáltatásokat. Dietetikus szakember segítségével összegyűjtöttük, mivel tehetünk a legtöbbet az elhúzódó tavaszi fáradtság elűzéséért.

Noha már magunk mögött hagytuk a fényhiányos időszakot, és egyre hosszabban és melegebben süt a nap, sokan a tavasz közepén is fáradékonynak, enerváltnak, kedvetlennek érzik magukat. A jelenség ismerős: tavaszi fáradtság árnyékolja be a derűs mindennapokat. Jó hír, hogy tehetünk ellene! Lássuk, mit ajánl a szakértő – Tarnai Irén dietetikus osztotta meg a mindmegette.hu-val a témával kapcsolatos, segítő gondolatait.

Helyes táplálkozással a fáradékonyság ellen

„Mint minden időszakban, tavasszal is kulcsfontosságú a megelőzés. A táplálkozásunkkal és életmódunkkal sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a tavaszi fáradtságot, illetve ha már érezzük, segítsünk megszüntetni. Az optimális étrendben minél több vitaminban és ásványi anyagban gazdag étel szerepel, és nagyon fontos a vegyes, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás. Emellett az étkezésben ugyancsak hangsúlyos a mértéktartás és a fokozatosság” – hívja fel általánosságban a figyelmet Tarnai Irén.

Ezekből az ételekből mindenképp fogyasszunk

Tavasz közepére végre megtelnek a piacok primőr zöldségekkel és gyümölcsökkel – töltsük fel velük a szervezetünket! Tízóraira vagy uzsonnára is beilleszthetünk az étrendünkbe kisebb darabokra vágott zöldségeket.
„A nyers zöldségek mellett iktassunk az étrendünkbe fermentált élelmiszereket is, amelyek jó hatással vannak a bélflórára és a gyomor működésére. A savanyú káposzta továbbra is könnyen beszerezhető, 10-15 dkg-nyi kitűnő C-vitamin-forrás” – javasolja a dietetikus.
Ha eddig még nem tettük, itt az ideje kipróbálni a könnyen emészthető és az emésztést is segítő csírákat, amelyeknek magas a vitamin-, ásványianyag- és antioxidánstartalma, és erősítik az immunrendszert. A szakember azt tanácsolja továbbá, hogy fogyasszunk sok rostot, amelynek egyes típusai hatásos gyulladáscsökkentők. Emellett mindennap fogyasszunk ómega-3 zsírsavforrást jelentő olajos magvakat.

Ilyen italokkal frissítsük magunkat

Az ételek mellett az italok helyes megválasztásával is tehetünk a fáradtság ellen. Remek frissítők például a különféle zöldségekből és gyümölcsökből készülő smoothie-k és turmixok. Ha fáradtnak, álmosnak érezzük magunkat, ne a kávé után nyúljunk automatikusan, egy jó nagy pohár víz elfogyasztásával ugyanazt a frissítő hatást érhetjük el, mint egy csésze feketével – mutat rá a szakember. Utóbbival ráadásul segítjük a megfelelő folyadékbevitelt is. Igyunk napközben sokat, a víz alternatívájaként kortyolgassunk rendszeresen teát vagy cukormentes limonádét.

Minimum ennyit mozogjunk!

A pihenés és a mozgás ugyancsak nélkülözhetetlen tényezők a tavaszi fáradtságérzés leküzdésében. A megfelelő minőségű alváshoz elengedhetetlen, hogy aludjuk ki magunkat; a szakember azt szorgalmazza, hogy lehetőleg mindennap ugyanabban az időben feküdjünk le és keljünk fel.
„Ami a mozgást illeti: töltsünk minél több időt a szabad levegőn és napfürdőzzünk – a napfény egyfelől szükséges a D-vitamin-termeléshez, másrészt jó hatással van a hangulatunkra és az alvásunkra is. Igyekezzünk megmozdulni munkaidőben is, ami – ha nem vittük magunkkal otthonról ételt – akár jelenthet egy szabad levegőn tett sétát az ebéd beszerzése céljából. Hetente 150-180 perc sétával a friss levegőn már sokat tehetünk a fáradtság leküzdéséért. Hétvégente tegyünk rövidebb túrákat a természetben, a madárcsicsergős kirándulások a lelkünket is feltöltik, és javítják a közérzetünket” – ajánlja Tarnai Irén.

Ajánljuk még: 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss