Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Végre itt a tavasz, és vele együtt a böjtölés időszaka is beköszöntött. Legyen szó akár vallási indíttatású böjtölésről, vagy a szervezet felfrissítését segítő kúráról, a böjt mindenféleképpen hasznos lehet a számodra. Mutatjuk, milyen előnyökkel jár a tavaszi megújulás!
WM
Az ínséges tél után a tavasz megannyi csábító finomsággal vár minket. A március és az április már a karalábé, a medvehagyma, a spenót, a sóska és a retek uralmáról szól. Ezekkel az alapanyagokkal rengeteg finomság elkészíthető, íme néhány ötlet, hogy mi mindenhez használhatók a tavaszi zöldek!
Március 21-én hivatalosan is kezdetét vette a csillagászati tavasz, így már a nap-éj egyenlőséget is a hátunk mögött tudhatjuk. Ez annyit jelent, hogy minden szempontból vége a télnek, amit az egyre melegedő időjárás is alátámaszt. Ezért menüsorunk összeállításánál azt tartottuk szem előtt, hogy ne kelljen egész hétvégén a konyhában ácsorognod egy finom ebédért, hanem inkább élvezd a pihenést, járd a természetet, ha már egyre többet élvezhetjük a napocska simogató sugarait.
Az egyre színesebb szezonális zöldség- és gyümölcsválaszték révén még könnyebb legyőzni a fáradékonyságot, és energiát tankolni a következő hónapokra.
Télen általában kevesebbet mozgunk és nehezebb ételeket fogyasztunk, nem csoda hát, ha tavaszra úgy érezzük, a szervezetünk túlterhelt. Egy rövid, néhány napos böjt kora tavasszal vagy a húsvéti időszakban csodát tehet a testünkkel, lelkünkkel, a hangulatunkkal. Íme a 4 napos mintaétrend.
Kezdetét vette a nagyböjt, ami idén március 2-től április 14-ig tart. Miért és hogyan érdemes böjtölni?
Lassan öt hét a karantén után emelje fel a kezét az, aki nem kezdi unni a „hogyan használd fel a felhalmozott lisztet” posztokat! A tavasz különben is a méregtelenítésről szól, ilyenkor mindennél fontosabb, hogy az ember minél több zöldséget egyen. Az, hogy ritkábban járunk mostanság boltba, egyáltalán nem indok az ellenkezőjére, sőt! Az egészséges ételek pedig nem kell, hogy ízetlenek legyenek!
Akár a betonrengetegben az ötödik emeleten is lehet konyhakerted, ha van hozzá erkélyed, és persze némi vállalkozó kedved a megvalósításhoz.
Stern Ágnes
Télen kissé legyengül a szervezetünk, megcsappannak a vitamin tartalékaink, ami fáradékonyságot okozhat. Ez egy természetes folyamat. Ráadásul a most kialakult helyzet, a sok otthonülés, a bezártság sem kedvez az energiaszintünknek. Most hoztunk néhány tippet, hogy csökkenteni tudjuk a tavaszi fáradtságot!
Videó
Mivel itt a tavasz, ideje kicsit átrendezni a gardróbunkat! Ráadásul a koronavírus-járvány miatti otthonlétnek köszönhetően nagy valószínűséggel több időnk is van pakolászni, mint általában. Használjuk ki!
Most, hogy vége a télnek - és vele együtt a bő pulcsik és nagykabátok időszakának is - talán a testeden is meglátszik a tartalmas téli ételek (például a karácsonyi töltött káposzta, a nagyi pörköltje és a krémes sütik) rendszeres fogyasztásának nyoma. De ne aggódj, ahhoz, hogy újra jól érezd magad a bőrödben, nem kell belevágnod semmilyen őrült méregtelenítő diétába, csupán néhány szuperételt kell beiktatnod az étrendedbe! A következő 7 finomság ugyanis fokozza az anyagcserét, jót tesz a bélrendszernek, és teljesen feltölt energiával.
Fel szeretnéd dobni a bejárati ajtódat? Akkor készítsd el Vukmirovits Nóra, a Requiem Fleur tulajdonosának álomszép zuzmókoszorúját, amihez elsősorban izlandi zuzmóra és néhány faágra lesz szükséged. Egyszerűbb, mint gondolnád!
Fel szeretnéd dobni a húsvéti asztalt? Akkor készítsd el Vukmirovits Nóra, a Requiem Fleur tulajdonosának álomszép asztaldíszeit, amihez elsősorban friss virágokra és zöldségekre lesz szükséged. A spárgás-újhagymás tulipáncsokor, a kelkáposztás jácint és a paprikás kamilla tökéletesen fog mutatni a húsvéti menü mellett.
A lencse és a száraz bab ideje lejárt, tavasszal végre jöhetnek a friss alapanyagok! Készítsünk főzeléket spenótból, sóskából, cukkiniből, zöldborsóból, zöldbabból és cukkiniből, mutatjuk a legjobb recepteket.