Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Videó
Ha ősz, akkor szüret - és ez bizony igaz az egész évszakra, hiszen a Tokaji borvidék legismertebb borához, az aszúhoz a szőlőt november végéig szüretelik. A Szupermenta tesztcsapata, ennek apropóján, a kereskedelmi áruházláncoknál kapható ötputtonyos aszúkat tesztelte - lássuk, mely nedűk végeztek dobogós helyen, és melyik az, amelyikre érdemes beruházni így, az ünnepek közeledtével!
Cikk
MME
Az év vége közeledtével számos alkalmunk nyílik arra, hogy teret engedjünk az aszú boroknak étkezéseink alkalmával. Merjünk nagyot álmodni és ahogy kedvenc gourmet csemegénkké fogadtuk az osztrigát Champagne-nyal öblítve, úgy építsünk aszúra hangolt menüsorokat az év végi családi és baráti összejövetelekre!
A tokaji aszú a terroir és a készítés módja miatt a világon egyedülálló bortípus. Érdemes megadni a módját, ha már felbontunk egy ilyen exkluzív palackot, a karácsonyi ünnepek pedig sok alkalmat kínálnak arra, hogy ezt az egyedi bort megkóstoljuk. A családi körben eltöltött étkezések, a tradicionális vagy éppen különleges receptek, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé remekül párosítható, akár előételhez, akár főételhez, és természetesen desszert mellé is.
A világ legkiemelkedőbb borai között a helye, ehhez kétség sem fér. Ritkán isszuk, pedig igazán sokoldalú, önmagában és ételek mellett is páratlan élményt nyújt, ráadásul kevés bor van, ami ennyire illik a karácsony hangulatához. A tokaji aszúról lesz szó.
Főzés közben te is elgondolkodtál már azon, hogy milyen bor illik az ételhez? Vagy esetleg azon, hogy magát az ételt milyen borral ízesítsd? Új sorozatunkban, a Mindmegette Borklubban választ kapsz ezekre a kérdésekre. December bora a tokaji aszú. Zsirai Kata, a Zsirai pincészet borásza fügemousse tortát készített sós karamell öntettel, amit hatputtonyos tokaji aszúval ízesített.
Franciaországban pezsgőt, Magyarországon bort, de mit isznak Svédországban, Mexikóban, Venezuelában, Dél-Afrikában vagy Ausztráliában az ünnepek alatt? Megmutatjuk!
Ez alkalommal az aranyló aszú származási helyét jártuk végig és megkóstoltuk, majd elkészítettük a vidék hagyományos fogásait.