Új sorozatunkban Mészáros Balázs abban lesz a segítségetekre, hogy ne kapjatok idegösszeomlást a karácsonyi sütés-főzés során. Tippjeivel akkor is stresszmentes lehet az ünnep, ha nagyobb vendégsereg érkezik hozzátok.
A mostani videóban egy szupergyorsan összegyúrható mézeskalács recept következik, ami a sütőből kivéve azonnal pihe-puha lesz. Próbáljátok ki! Nem fogtok csalódni. Aztán győzzétek újra és újra megsütni.
A rögtön puhuló mézeskalács receptje
Hozzávalók a tésztához
- 1 kg liszt
- 25 dkg puha vaj
- 30 dkg méz
- 5 tojás
- 5 ek. tej
- 4 dkg porcukor
- 16 g szódabikarbóna
- 1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
A mázhoz
- 20 dkg porcukor
- 1 db M-es tojásfehérje
- 1 ek. étkezési keményítő
- 1 csipet só
- 2 csepp citromlé
A rögtön puhuló mézeskalács tésztájához a száraz hozzávalókat összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd összegyúrjuk. Lisztezett asztalon fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát, majd tetszés szerint kiszúrjuk, és sütőpapiros tepsire helyezve sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. A kihűlt mézeskalácsokat a mázzal díszítjük, vagy mézeskalács-házikót építünk belőle.
A mázhoz a porcukrot átszitáljuk és a keményítővel, sóval elkeverjük. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd szakaszosan hozzáadjuk a "lisztkeveréket" és a citromlevet. Végül habzsákba töltjük a díszítéshez. A habot fagyasztóban, akár egy hétig is tárolhatjuk.