hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jókai bableves

3.2/5
140 perc
egyszerű
költséges
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Zeller

Elkészítés

  1. A Jókai bableveshez a száraz babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
  2. A füstölt tarját egyben, fedő alatt feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Nem sózzuk meg, mert a füstölt hús sós. Amikor már belemegy a villa, beletesszük a beáztatott babot, a babérlevelet, a tisztított, feldarabolt sárgarépát, zellert, karalábét, petrezselymet és a karikára vágott kolbászt. Lassú tűzön fedővel lefedve főzzük.
  3. Közben elkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Amikor a bab már majdnem puha (addig megfőnek a zöldségek és a kolbász is), lisztezett tálcára csipegetjük a tésztát, majd együtt főzzük tovább. 
  4. Amikor már minden puhára főtt a bablevesben, a húst kivesszük. A zsíron félig megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzászórjuk a lisztet, majd a zúzott fokhagymát, és együtt készre pirítjuk.
  5. Az elkészült rántást levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel és a leveshez öntjük. A tejfölt felhígítjuk a levessel, majd azt is a leveshez öntjük. Ekkor állítjuk be a leves sűrűségét: annyi vizet öntünk még hozzá, hogy az jó állaga legyen, ne túl híg, de ne is túl sűrű. Ha kell, megsózzuk és jól összeforraljuk.
  6. A füstölt tarját a leves mellett vagy után tormával, mustárral fogyaszthatjuk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss