Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rossz diétát választott: fogyás helyett több mint 20 kilót hízott Bogi

default user icon
MME
Az, hogy milyen diétát választunk a fogyáshoz, nem mindegy: míg több ismerősünknél gyorsan látható és tartós lesz az eredmény, nálunk nem biztos, hogy működik ugyanaz az étrend. Jerkovics Bogi ezt a saját bőrén tapasztalta meg.

A fiatal nő egy szigorú diéta után 24 kilót hízott. Ez arra ösztönözte, hogy beleássa magát a táplálkozás-tudományba, és másoknak is segíteni kezdjen.

 

Divatdiéta: kár volt elkezdeni!

Bogi a szűk családjában is egészségtudatos példát látott. Már 13-14 évesen, ha csak lehetett, kerülte a cukros, feldolgozott, fehér lisztes termékeket. „Az anyai vonalam miatt a combom, popsim erősebb volt, de kiskamaszként nem volt gond az alakommal. Ennek ellenére hiú fiatal lányként belevágtam egy akkoriban újnak számító, divatos diétába, ami gyors fogyást ígért, kevés lemondással. 70 kiló voltam, amikor elkezdtem, és 5 kilótól szerettem volna megszabadulni. Igazából túlmentem a célomon, mert 62 kg-ra sikerült lefogynom, aminek nyilván örültem. A diéta lényege a nagyon alacsony szénhidrát, és magas fehérjebevitel volt. Akkor még nagyon gyerekcipőben járt ez a dolog itthon, meg is borult a szervezetem. Ahogy lefogytam és visszatértem a normál étkezésre, másfél hónapig sem tudtam tartani a súlyomat" – kezdte a történetét Bogi. 

Jöttek a falásrohamok

Sok diétázóhoz hasonlóan, Boginak is az lett a fő problémája, hogy rettegett az ételektől és fogalma sem volt róla, hogyan étkezzen hosszútávon, egészségesen. Három hónap alatt 24 kilót hízott. Fogalma sem volt, hogy hogy nem azokat az ételeket eszi, amik a diétában elő voltak írva, akkor bűnözik-e, illetve azt sem tudta, mi az a mennyiség, amit még megehet. Kiéhezett szervezete a diéta után falásrohamokat produkált, és minden ilyen után bűntudata volt, ezért pár napig megint sanyargatta a testét. 

Inzulinrezisztencia és ételérzékenységek

Bogi bátran vállalja, hogy a bulimiával is meg kellett küzdenie ebben az időszakban, így kompenzálta a falási rohamokat. Orvoshoz fordult, de mivel az éhgyomri cukra rendben volt, nem csinálták meg az 5 pontos inzulinterhelést, így aztán csak évek után jöttek rá, hogy a divatdiéta következtében inzulinrezisztens lett. Ezenkívül ételérzékenységek is kialakultak: tej és tojásérzékenység, fruktóz intolerancia. Közben nagyon sokat tanultam a táplálkozásról és ahogy elkezdett jó minőségű szénhidrátot fogyasztani és megreformálni az étkezését, úgy kezdtek el lemenni a kilók is...

Új hivatása lett

Saját kálváriája ösztönözte arra, hogy tanuljon és ma már holisztikus táplálkozási tanácsadóként dolgozik. „Miközben egyre mélyebben ástam magam a témába, elhatároztam, hogy szeretnék segíteni azoknak az embereknek, akik hasonló helyzetben vannak, vagyis szeretnének lefogyni vagy ételérzékenységgel küzdenek. Holisztikusan nézzük az adott embert, nem csak a testtel, hanem a lélekkel is foglalkozunk. Az elsődlegesen kezelendő terület a lelkünk, hiszen innen indul ki minden probléma, és csak utána vesszük mellé a táplálkozási, életviteli szokásokat. Például az én esetemben az volt a plusz kilók mögötti lelki ok, hogy valahogy mindig azt éreztem, hogy több van bennem, mint amit akkor meg tudtam mutatni. Azt éreztem, hogy máshogy szeretnék élni. A magánéleti dolgok miatt megrekedésben voltam. De pont ez a nehéz időszak vezetett el ahhoz, hogy megtaláljam azt a területet, amiben ki tudok teljesedni."

Bogi két éve tartja a körülbelüli 62 kilós súlyát. Heti háromszor, négyszer jár edzeni, de idén új célt tűzött ki maga elé: heti öt edzéssel szeretné elérni, hogy a külső- belső combján meghúzódó kis lerakódás is eltűnjön. Az ételeket pedig már rutinszerűen készíti el magának: azt vallja, mindent ehet, a lényeg az elkészítés módja. Nem fogyaszt fehér lisztet, tejtermékeket, tojást, cukrot. Ma már mentes főzőtanfolyamokat is tart.

/Forrás: borsonline.hu/

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 


 


 

Ezek is érdekelhetnek