Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyarország tortája 2023: íme az idei győztes!

default user icon
MME
Idén a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással.

Idén a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

 

2023-ban tizenhetedszer hirdette meg a Magyar Cukrász Ipartestület a Magyarország Tortája versenyt. A szakmai zsűri még áprilisban, összesen 35 benevezett pályamunkából választotta ki a hat döntős tortát. Ezeket aztán júniusban, az ipartestület tanműhelyében kellett  a cukrászoknak, a zsűritagok jelenlétében elkészíteniük. Ekkor a korábban meghatározott jellemzők (íz / ízek harmóniája, megjelenés/küllem, technológia/praktikum/kreativitás, állag / textúrák / vágási felület) mellett, értékelték a műhelymunkát is, például górcső alá vették a technológiai folyamatok betartását, az eszközhasználat szakszerűségét és a nyersanyagkezelést is.

KÜLÖNLEGES ALAPANYAGOK

Az idei cukrászverseny újdonsága az volt, hogy az általuk előírt nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. A cukrászoknak az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a tokaji aszú, a magyar akácméz és olyan gyógynövények, mint például a kamilla, a levendula, a menta, a citromfű, a rozmaring, vagy kakukkfű közül legalább egyet fel kellett használniuk. Volt olyan cukrász, aki 2-3 alapanyagot is kombinált a tortájában. A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt.

íme A HAT DÖNTŐS országtorta 2023-ban:

BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom
MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest

A "Kikelet" lett magyarország cukormentes tortája

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület közösen hirdeti meg immár 12. éve, amelynek idei győztese Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza lett „Kikelet” elnevezésű édességével. Zsófia a tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.

 

Egy szelet „Kikelet” energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrát értéke 11,8 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt. A torta laboratóriumi elemzéseit az Eurofins Analytical Services vizsgálólaboratórium végezte.

A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászainak alkotása, a „Tökmag málna” lett, a harmadik díjat Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda cukrásza érdemelte ki a „Randevú” torta megalkotásáért.

Ezek is érdekelhetnek

Friss