Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől a természetes összetevőtől napokig friss és élénk színű lesz a gyümölcssaláta

default user icon
MME
Minden évszaknak és hónapnak megvannak a saját, szezonális terményei, de igazán csak nyáron dúskálunk a zamatos és édes gyümölcsökben, melyeknek nemcsak az íze, hanem a színe is csodás. A gyümölcsökből azonban nemcsak sütemény, szörp, lekvár vagy befőtt, hanem saláta is készíthető!

Aki készített már gyümölcssalátát, az pontosan tudja, hogy nem sokáig áll el, ugyanis egyes gyümölcsök hamar levet eresztenek, mások megbarnulnak és hiába nem változik az ízük, a látvány már korántsem olyan hívogató, mint frissen. Most mutatunk egy egyszerű trükköt, mellyel sokáig megőrizhetjük a gyümölcssaláta ízét és színét, és napokkal később is olyan lesz, mintha frissen készült volna.

A gyümölcssaláta egészséges és hidratál

A nyári melegben a szezonális, friss gyümölcsökből készült saláta nemcsak a magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalom miatt fontos és egészséges táplálék, hanem azért is, mert a gyümölcsök sok vizet tartalmaznak, így segítenek a hidratációban.

Miközben a gyümölcsök többsége mosatlanul sokáig eláll, amint megtisztítjuk és felvágjuk, gyorsabban romlásnak indul, mint gondolnánk. A barnulás megakadályozására és persze a saláta frissen tartására tökéletes módszer, ha mézet adunk hozzá.

A méz a magas cukortartalmának köszönhetően tartósítószerként funkcionál, mivel ozmózis útján vonja ki a felesleges vizet az élelmiszerekből. Ez nemcsak segít megőrizni a gyümölcssaláta frissességét, de egy tanulmány szerint a méz az antimikrobiális tulajdonságának köszönhetően képes elűzni a potenciális baktériumokat is.

Hogyan adjunk mézet a gyümölcssalátához?

A mézet rá is csepegtethetjük a salátára, de így nem oszlik el egyenletesen, emellett ha túl sokat használunk a mézből, akkor túlságosan is édessé tehetjük a gyümölcssalátát.

A legjobb módszer, ha egy nagyobb keverőtálba langyos vizet töltünk és beleteszünk egy kevés mézet, megkavarjuk, majd hagyjuk feloldódni. A salátának szánt gyümölcskockákat tegyük a mézes vízbe, hagyjuk állni fél percig, majd csepegtessük le és tegyük visszazárható edényben a hűtőbe.

Ha mégis szeretnénk öntetként használni a mézet, akkor keverjük össze citrom vagy lime levével, és így öntsük a gyümölcssalátára. A citrusok leve szintén segít megakadályozni a baktériumok elszaporodását – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss