Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 nyomós érv a szezonális táplálkozás mellett

default user icon
MME
A szezonális táplálkozás egyre népszerűbb étkezési irányzat, amely az évszaknak megfelelő, időszakosan termő zöldségek és gyümölcsök fogyasztására buzdít. Mivel azonban hozzászoktunk ahhoz, hogy a legtöbb élelmiszerhez folyamatosan hozzájuthatunk, így nem is olyan egyértelmű: miért is fontos ez? A szezonális finomságokról Pintér László őstermelő is mesélt, aki a nyári szamóca termés után ősszel tökök termesztésével is foglalkozik.

1. Frissesség, fél egészség

A folyamatosan széles termékpaletta nagy segítség a változatos táplálkozáshoz, de a szezonon kívüli termények nem mindig olyan dúsak, ízletesek, mint azt szeretnénk. Érdemes tehát odafigyelni az évszakok változására, és arra, hogy milyen friss, idény termények érhetők el a hideg időszakban is. A szezonális táplálkozás előnye, hogy azt használjuk alapanyagként, amit és amikor a természet magától ad. Így vegyszerek nélkül, organikusan kerülhetnek tányérunkra a fogások. A jelenleg szezonális termények közé tartozik a padlizsán, a kelkáposzta, de a legaktuálisabb most mind közül a sütőtök.

2. Változatosság? Garantált!

Az, hogy az évszakoknak megfelelően eszünk, egyáltalán nem jelenti, hogy mindig ugyanazt kell fogyasztanunk. Vegyük például a sütőtököt! Egyre többen keresik az Amerikából származó hokkaido tököt, amely a sütőtök édesebb, Ázsiában is nagyon kedvelt testvére, ráadásul hámozni sem kell. A hokkaido tök héja ehető, így az alapos mosást követően, sült állapotában a héja is értékes, finom része a zöldségnek. Készíthető belőle smoothie, krémleves, sőt, ínycsiklandozó humuszok alapanyaga is.

3. Támogasd a hazait!

A szezonalitással ráadásul még egy jó ügyet támogathatunk: külföldről importált termékek helyett vásároljuk az itthoni termelők áruját! Így nem csak az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük azáltal, hogy nem terheljük a környezetet a portéka utaztatásával, de a magyar termelők fennmaradásához is aktívan hozzájárulhatunk. A Kifli.hu nem csak a tisztességes felvásárlási árakkal és azonnali fizetéssel támogatja a helyi termelőket, hanem a Kistermelői Együttműködési programjával segíti beszállítóik növekedési törekvéseit is.

- Felelős és a fenntarthatóságot messzemenőkig szem előtt tartó kiskereskedőként az a nem titkolt célunk, hogy a vásárlóink minél inkább a szuperfriss hazai termékeket válasszák, azaz növeljük a magyar termékek részesedési arányát az értékesítésünkben. Ehhez pedig nyilvánvalóan támogatnunk kell a kisebb hazai termelőket, hogy velünk együtt tudjanak növekedni - mondta Szabó Réka, a Kifli.hu értékesítési vezetője.

+ 1: Egy jó történet

Pintér László őstermelő, a szabadszállási Ortofrutta Kft. tulajdonosa. Gyermekkori álmát valósította meg, amikor főiskolai diákhiteléből megvásárolta első palántáit. Családi vállalkozása 2009-óta működik, immáron 50 hektár területen. A környező termelői közösséget összefogva László több helyi gazda terményeit is értékesíti a hazai piacon. Mára közel 60 ember dolgozik azon, hogy gondozzák a terményeket, többek között ezidőtájt a hokkaido tököket. Az ő szezonális zöldségeiket és gyümölcseiket is megvásárolhatjuk a Kifli.hu-n, akik, Lászlóhoz hasonlóan eltökélten hisznek abban, hogy a magyar termékek párjukat ritkítják.

- A Kifli.hu egyik első hazai partnereként 2020 óta dolgozunk együtt azon, hogy a Kiflis vásárlók is könnyedén hozzájussanak az Ortofrutta Kft. gyümölcseihez - tette hozzá az őstermelő. A család saját hokkaido tökös receptjét is megosztotta, amit jó szívvel ajánlanak azoknak is, akik egy tartalmas gulyás-jellegű levesre vágynak, és nem a megszokott krémlevest szeretnék mindig elkészíteni.

Thai ihletésű magyaros tökleves

  • 1 db kicsi hokkaido tök
  • 1 db lilahagyma
  • 2 szál újhagyma zöldjével
  • 2 fokhagyma gerezd
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 1 darab piros csípős paprika
  • 1 db sárgarépa
  • oliva olaj
  • szójaszósz
  • citrom
  • őrölt fekete bors
  • fokhagymás petrezselymes fűszerkeverék
  • koriander mag
  • petrezselyem
  • 250 gramm csirkehús kockázva
  • 2 db kápia paprika és 1 db paradicsom darálva

Elkészítés:

  1. A tököt félbe, majd csíkokra vágom, meghámozom, magtártól megtisztítom. A tököt nagyjából 2 cm-es kockákra vágom.
  2. A lilahagymát felszeletelem, a fokhagymát megpucolom, felaprítom. Az újhagymát, répát és a csípős paprikákat hosszú csíkokra vágom.
  3. Egy serpenyőben olajat hevítek, beleteszem a hagymákat, koriander magot, 5 percig dinsztelem. Hozzáadom a tök darabkákat, répát, paprikát, csirkehúst, és tovább dinsztelem. Majd felöntöm vízzel, fűszerezem, hozzáadom a darált kápia paprikát paradicsommal. Forrás után tíz percig főzöm.
  4. Ekkor beleteszem a petrezselymet. Facsarok bele friss citromlevet, illetve citrom karikákat teszek bele, meglocsolom szójaszósszal. További 5 percig főzöm. Tálaláskor szelet citrommal és friss petrezselyemmel díszítem.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss