Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körtelekvár tokaji aszúval és rózsaborssal

4.6/5
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1,5 kg kemény körte
  • 25 dkg kristálycukor
  • 2 citrom
  • 1 dl tokaji aszú (vagy szamorodni)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál rózsabors
  • késhegynyi kurkuma (kihagyható)
  • 1 csomag 2:1 dzsem kocsonyásító és tartósító

Elkészítés

Elkészítés: 1 citromot kifacsarunk, és a levét beleöntjük egy nagy tálba, amibe előzőleg vizet tettünk. A körtéket meghámozzuk, feldaraboljuk, magházukat eltávolítjuk, és a citromos vízbe tesszük.

A lekvárfőző lábasba beletesszük a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, az aszút, a kifacsart citrom héját belereszeljük, illetve a második citrom levét. A körtedarabokat kivesszük a vízből, és a lábasba tesszük.

Lassú tűzön (lefedve) felforraljuk. Amikor felforrt, beletesszük a durvára tört rózsaborsot. Tovább főzzük, fedő nélkül, mivel a körte sok levet enged. (Közben, ha akarjuk, beletehetjük a kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz a lekvárunk.)

Amikor a lé alaposan elpárolgott, és kezd besűrűsödni (kb. 25-30 perc), levesszük a tűzről, botmixerrel pépesítjük, majd belekeverjük a zselésítőt.

Azonnal üvegekbe töltjük, lefedjük, és kb. 5 percig fejtetőre állítjuk.

Megjegyzés

Kifejezetten édes típusú lekvár, tehát csak nagyon édesszájúaknak és vékonyan kenve ajánlott. - korianderjoe

Ezek is érdekelhetnek