Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körtezselés  karamelltorta

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • 1 csomag konyhakész linzertészta
  • A fűszeres-kekszes krémhez:
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl habtejszín
  • 4 dkg ledarált fűszeres keksz (pl. Mese keksz)
  • 3 db tojás
  • 3,5 dkg kristálycukor
  • A körtezseléhez:
  • 23 dkg körte
  • 1 marék mazsola
  • 3 dkg kristálycukor
  • 1 dkg pektin
  • 3 tk citromlé
  • 5 dkg méz
  • A karamellhabhoz:
  • 40 g kristálycukor
  • 1/2 tk vaj
  • 4 dkg fehér csokoládé
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 tk expressz zselatinfix
  • 1 dl habtejszín
  • csokoládélapok

Elkészítés

  1. Tekerjük ki az linzertésztát, majd nyomkodjuk egy kapcsos tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. Szurkáljuk meg villával, és 190 fokon süssük elő 15 percig.
  2. A vaj kivételével tegyük lábasba a fűszeres-kekszes krém hozzávalóit, és vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett melegítsük 84 fokosra. Ekkor csipkedjük bele a vajat, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
  3. Közben a körtezseléhez kockázzuk fel a megmosott, kimagozott körtét. Tegyük lábasba a megmosott mazsolával, továbbá egy kevés vízzel, és pároljuk puhára. Adjuk hozzá a cukorral elvegyített pektint, a citromlét, valamint a mézet, és forraljuk 5 percig. Öntsük egy alufóliával bélelt, kb. 10 cm átmérőjű edénybe, tegyük a hűtőbe 30 percre. Azután szedjük ki a lábasból, helyezzük az elősütött tészta közepére, majd töltsük köré a fűszerkekszes krémet.
  4. A karamellhabhoz szórjuk lábasba a cukrot, adjunk hozzá 30 ml vizet, és közepes lángon karamellizáljuk borostyánszínűre 12 perc alatt. Keverjük hozzá a vajat, a vaníliaaromát, a feldarabolt fehér csokit és a mascarponét, végül forgassuk bele a zselatinfixszel kemény habbá vert tejszínt. Töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle lágy csúcsokat a torta tetejére. Toljuk a 170 fokos sütőbe 15 percre, azután hagyjuk a formában kihűlni. Csokoládélapokkal díszítve tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss