Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellás grízes krémes

60 perc
bonyolult
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 40 dkg liszt (+ a tepsihez)
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj (+ a tepsihez)
  • 1 db tojás
  • A grízkrémhez:
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • A karamellkrémhez:
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 8 dkg vaj
  • A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek vaj

Elkészítés

  1. A tésztához olvasztani kezdjük a cukrot, hozzáadjuk a tejet, majd addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem olvad benne a cukor.
  2. A lisztet a sóval és a sütőporral összeszitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kissé felvert tojást és a kihűlt karamellás tejet, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát 4 egyforma cipóra osztjuk, kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett tepsi (20 x 30 cm) hátán egyenként, 180 fokos sütőben kb. 6-7 perc alatt megsütjük.
  3. A búzadarát megfőzzük a tejben és hagyjuk kihűlni, majd habosra keverjük a vajjal és a porcukorral.
  4. A karamellkrémhez a cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, hozzáöntünk 1, 5 dl tejet, és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad benne a cukor. A maradék tejben simára keverjük a lisztet, hozzáadjuk a karamellás tejhez, és sűrű krémet főzünk belőle. A langyosra hűlt krémhez hozzáadjuk a vajat és simára keverjük.
  5. Az első tésztalapra rákenjük a darás krém felét, befedjük a második lappal, ezen elsimítjuk a karamellás krémet, majd ráhelyezzük a harmadik lapot, és rákenjük a maradék darás krémet, végül ráhelyezzük az utolsó lapot. Egy éjszakára hűvös helyre tesszük.
  6. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük a vajat, és bevonjuk vele a sütemény tetejét.

15 ELLENÁLLHATATLAN KRÉMES SÜTI A HÉTVÉGÉRE >>> 

13 RÉTEGES SÜTEMÉNY, AMIBŐL EGY TÁLCA SOHA NEM ELÉG! >>> 

9+1 SÜTI TEJBEGRÍZBŐL - NEM IS GONDOLNÁD, MI MINDENRE HASZNÁLHATOD! >>> 

Megjegyzés

A tésztához lehet, hogy nem kell az összes karamellás tej. - Baloghné Judit

Ezek is érdekelhetnek

Friss