A házi savanyúságok versenyében nálunk a kovászos uborka fej fej mellett halad a csemegeuborkával. Két teljesen más ízvilág, így mindkettőt más-más okokból kifolyólag szeretjük. A csemegeuborka fanyar, savanykás, olykor pikáns fűszerezésű ízvilága ellenállhatatlan, a ropogós textúrájáról nem is beszélve. Nagy előnye még, hogy rendkívül egyszerűen készül, és jó nagy mennyiséget lehet belőle gyártani, sőt, újra meg újra után tudjuk tölteni a vödröt. Nem is húzzuk az időt, mutatjuk a receptet, amelyet érdemes már ezen a hétvégén kipróbálni!
Ropogós csemegeuborka
Hozzávalók (egy 10 literes vödörhöz):
- 5-6 kg uborka
- 3 liter víz
- 50 dkg cukor
- 15 dkg só (nem jódozott)
- 6,5 dl 20%-os ecet
- 1,5 mk. borkénpor
- 3 mk. szalicilsav
- 3 mk. szódabikarbóna
- 2 mk. mustármag
- 2 mk. koriander
- 2 mk. egész bors
- 3 db babérlevél
- 1 csokor kapor
- néhány szelet torma
- 15-20 kisebb fej vöröshagyma
Elkészítése:
- Az uborka kivételével a hozzávalókat hidegen összekeverjük, majd beletesszük az alaposan megmosott uborkákat, míg a vödör tele nem lesz.
- Alaposan elkeverjük az egészet, majd egy hétig állni hagyjuk, anélkül, hogy lezárnánk a vödröt. Ez idő alatt néhányszor átkeverjük a készülő savanyúságot.
- Az egy hét leteltével lezárjuk a vödröt légmentesen, de az uborka ekkor már fogyasztható.
- Ahogy fogy a savanyúság, úgy lehet folyamatosan pótolni, így mindig lesz az asztalon a ropogós csemegéből.
A hozzávalók listáját természetesen ízlés szerint kiegészíthetjük más zöldségekkel (pl. káposzta, paprika, répa), és a fűszerezés s lehet a fentitől eltérő, mondjuk kerülhet a vödörbe jó néhány fokhagymagerezd, de akár csilipaprika is.
(Forrás: balkonlada.hu)
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még: