Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így párosítsd szeretett boraidat kedvenc ételeiddel

Legyen szó akár gyertyafényes vacsoráról, akár egy klasszikus vasárnapi ebédről, joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen borral párosítsuk az adott ételt. Ha étteremben eszünk, egyszerű dolgunk van, hiszen a pincér könnyedén segít ebben a kérdésben, ám ha például vacsoravendégeket hívunk és otthon főzünk, jó tudni, milyen bort válasszunk az adott fogás mellé.

Az általában könnyebb, hideg előételekhez könnyű, „hideg” fehérborok illenek. Ezek az úgynevezett reduktív technológiával készült, gyümölcsös illatú és ízű, vékony testű fehérek. Ilyenek főleg a szép rizlingek, chardonnay-k, sauvignon blancok. Akad persze olyan étel is, mondjuk egy magyaros vegyes ízes, amihez szintén kellően hűtve, valamilyen rozét ajánlhatunk. Ugyanezt választhatjuk – és itt egy kivétel következik – valamely markánsabb vagy tartalmasabb krémleveshez. Ezt leszámítva a levesekhez értelemszerűen nem illesztünk bort. A meleg előételekhez már inkább kicsit teltebb, oxidatív fehérborok illenek, mondjuk egy nem reduktív olaszrizling, sauvignon blanc, de a hortobágyi palacsintához megint csak adhatunk rozét. Ez egyébként is majdnem univerzális bornak mondható a gasztronómiában, így ha nagyon nem tud a vendégváró háziasszony mit választani, akkor – kivéve a nehezebb marhahús és vadételekethez – választhatja a rozét, így tévedhet a legkevesebbet.

EREDETI OLASZ BRUSCHETTA >>>

Halakhoz ideális bornak számít a zöld veltelíni, esetleg egy finom chardonnay. Ha ezeket a borokat valamilyen főzelékhez ajánljuk, akkor sem lövünk mellé. A főételek kísérői az étel jellegétől függően világosabb húsok esetében érettebb fehérborok, például néhány éves furmintok, hárslevelűk, testesebb olaszrizlingek vagy szürkebarátok lehetnek. Vörös húsokhoz, különösen mártással, aszalt gyümölccsel tálaltakhoz még inkább vadhúsokhoz, pörköltekhez, testes és érett vörösborok dukálnak. Ilyen borok a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, egy jó évjáratú kékfrankos, vagy a barrikolt borok, esetleg ezek házasítása, például egy jó szekszárdi, illetve egri bikavér.

KAPROS TÖKFŐZELÉK VIRSLIVEL >>>

A magyar borok és ételek ízharmóniájának szabályainál figyelembe kell vennünk azt a történeti tényt, hogy a magyar konyha ősi hagyományai a bográcsban főtt leveses ételekhez kötődnek. A magyar nép eredetileg levesevő volt. A lebbencsleves után a 18. századtól a gulyás vált uralkodóvá. A mindennapi leves nélkül ma sem érezzük olyan jól magunkat. A leves mindenütt népszerű is a Kárpát-medencében, ahol magyar nyelvterületen utazunk. A levesek harmonizációja a borokkal azonban nem könnyű feladat. Ugyanis nagyon sok fajta leves van, amelyekhez más-más borok illenek. Az ebédre, vacsorára meghívott vendég friss zöldségleveséhez általában finom, könnyű, illatos, zamatos fehérborokat kóstoltathatunk, amelyek megőriztek egy kis ki nem erjedt cukrot. Ebben az esetben ugyanis ezek jól érvényesülnek, és kellemesen kiegészülnek a zöldségek édeskés ízeivel.

Tejfölös friss zöldséglevesek

A tejföl kidomborítja a savanyú alapízt, és szépen kiegészíti a zöldségek enyhén édeskés ízét. Fiatal, friss és élénk savú fehérborok itt kiválóan megállják a helyüket, de nagyon érdekes harmonizációt adhat a szürkebarát típusú félédes fehérbor is.

ZÖLDSÉGES-TEJFÖLÖS KARFIOLLEVES >>> 

Húslevesek

A húslevesekben a hús és a zsír édeskés ízhatása kiegészül a sós ízzel. Száraz, határozott, de nem durva savú fehérborok és nem túl csersavas vörösborok képezik itt az ideális ízhatást. 

HÚSLEVES, AHOGY KELETI ANDREA KÉSZÍTI >>>

A vízpartok, a vízi életmód jellegzetes levese és étele a hallé, a halászlé volt. A dunai vagy a tiszai módon (szegedi) készült halászlében a pirospaprika kesernyés és csípős ízei harmonikusan kiegészülnek a halak enyhén édeskés ízével és a sós íz hatásával. Száraz, testes, határozott és finom savú borok, valamint karakteres, fűszeres vörösborok kellemes egyensúlyt teremthetnek. A korhelyhalászlében, a citromlé és a tejföl a savanyú íz hatását is bevezeti. A legkarakteresebb száraz fehérboraink somlói és tokaji furmint és fűszeres kadarka és a bajai, szekszárdi, villányi vörösboraink kiváló partnereknek bizonyulnak.

AZ IGAZI SZEGEDI HALÁSZLÉ, SZÁLKAMENTES PONTTYAL >>>

Gulyás típusú levesek

Finom csersavtartalmú és fűszeres vörösborok itt már feltalálják magukat, és kiválóan elkísérik ezt az egész világon nagyra értékelt nemzeti levesünket. Az igazi bablevesek füstölt hússal és tejföllel készülnek. Itt már csersavdúsabb, markánsabb, férfiasabb vörösborokkal is sikerrel próbálkozhat a vendéglátó, mert ezek a borok az emésztést, a hüvelyesek héjának emésztését segítik, puffasztó hatásukat is csökkentik.

BABGULYÁS >>>

Hideg gyümölcslevesek

Figyelembe kell venni, hogy a készítéstől függően az édes, a savanykás és az enyhén kesernyés ízek alkotják-e ezeknél a leveseknél az alapízt. Ez a félédes és az édes fehérborok birodalma (félédes szürkebarát, debrői hárslevelű, muskotály, villányi aranyhárs, siklósi hárslevelű, tokaji édes szamorodni, aszú).

HIDEG SÁRGABARACK-KRÉMLEVES MENTÁVAL >>>

Rántott halak

Forró zsírban vagy olajban sülnek ki, a tüzes és határozott savú fehérborok mellett a karakteres, csersavdús vörösborok is jól érvényesülnek. Roston és a nyárson sült halak szárazon, zsír nélkül és kevés ízesítéssel készülnek, így jó választás a testesebb és harmonikus savú fehérbor.

RÁNTOTT HALFILÉ MAJONÉZES KRUMPLISALÁTÁVAL >>> 

Szárnyasok

A szárnyasokhoz és különféle húsokhoz (bárány, borjú, birka, marha, sertés) szintén az elkészítési módok és az ízesítések alapján választhatjuk ki a bort. A magyar konyha a hosszúlevű és a rövidlevű bográcsban készült ételekre épült a korábbi évszázadokban. A hosszúlevű ételek a leveses ételek, a rövidlevűek pedig – pörköltek, paprikások, tokányok – testes, tüzes, határozott savú borokat kívántak. A magyar ember még a pörköltes ételeket is viszonylag bő, sűrű és ízes lével szereti fogyasztani.

SERTÉSPÖRKÖLT NOKEDLIVEL >>>

A pörköltes ételeken kívül a húsok leggyakoribb elkészítési formája a sütés. A sütőben sült fehér húshoz a harmonikus savú fehér- és vörösbor, sertés és marha – illetve a vadhúsokhoz – viszont a telt, csersavban gazdag, tüzes vörösborokat lehet ajánlani. A rántott húsok szintén a testes és csersavdús vörösborokat igénylik. A roston és nyárson sült húsok, a főtt húsok, a füstölt húsok, a felvágottak, hurkák, kolbászok, szalámik szintén vörösbort igényelnek, amely lehet testesebb és kevésbé testes, csersavasabb és kevésbé csersavas.

Ugye találkozunk a Borfesztiválon?

A 32. Budapest Borfesztivál idén szeptember 7. és 10. között kerül megrendezésre a gyönyörű, Budavári Palota teraszain káprázatos dunai panorámával a háttérben. Szem előtt tartva a vendégeink igényeit, idén exkluzív újdonságokkal készülünk, hogy évről évre új élményeket tudjunk biztosítani. 2023-ban is kiemelt figyelmet szentelünk a borfogyasztók borkulturális ismereteinek fejlesztésére, amely különböző, új interaktív programok keretében valósul meg a VinAgora & Kóstolom Interaktív Bortér sátrában, valamint a közösségimédia-felületeinken is egyre több alkalommal osztunk meg tartalmakat ebben a szellemben.

Kétségtelen, hogy az egyik legnagyobb újdonság a VIP-terasz lesz, melyet idén megnyitunk a nagyközönség számára is, valamint a vasárnap debütáló Sunday Brunch a legelegánsabb programjaink részét fogja képezni.

Tavaly Észak-Amerika borai mutatkoztak be, idén pedig Dél-Amerika borkultúráját ízlelhetik meg a külföldi borok szerelmesei Uruguay, Argentína, Chile és Brazília képviseletében.

Hatalmas büszkeséggel tölt el bennünket, hogy egyre több külföldi turistát vonz a Budapest Borfesztivál és sokukat hosszú évek óta visszatérő vendégként üdvözölhetünk a fesztiválon.

Kövessétek ti is a Mindmegette Facebook-oldalát, hiszen hamarosan induló nyereményjátékunkkal jegyeket nyerhettek a 32. Budapest Borfesztiválra. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss