Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket tartsd észben, ha hűtőszekrényt vásárolsz

A hűtőszekrény a háztartás egyik legfontosabb berendezése. Elég borsos az áruk, ezért ha vásárlásra adjuk a fejünket, olyan modellt kell választani, ami hosszú éveken át szolgálja majd a családot.

A hűtőszekrény kiválasztásánál érdemes több szempontot is figyelembe venni, melyek közül csak az egyik a termék ára. Fontos például az is, hogy hány főből áll a háztartás, szükségünk van-e fagyasztóra és mekkora hely áll a rendelkezésünkre. A Fanny magazinban összegyűjtötték a legfontosabb szempontokat.

Mérjük le a rendelkezésünkre álló teret

Első lépésként tervezzük meg, hogy hová szeretnénk tenni a hűtőt. Az legyen a fő szempont, hogy közel legyen a konnektor és az ajtaját is gond nélkül ki lehessen nyitni. Fontos, hogy ne csak a tényleges szélességét nézzük a hűtőnek, hanem hátul és oldalt is számoljunk rá plusz 10 centit. Erre a megfelelő szellőzés miatt van szükség.

Mérjük fel, mekkora hűtőre van szükségünk

Nincs pontos szabály arra, hogy mekkora hűtőt kell venni, ezt az igényeink és konyhánk mérete határozza meg. Általában egy négytagú családnak elegendő egy 190-200 literes hűtő és feleekkora fagyasztó. A belső elrendezést is vizsgáljuk meg alaposan, hogy kényelmes-e számunkra. Ha nem vagyunk biztosak benne, akkor válasszunk olyan modellt, aminek a polcai átalakíthatóak, mozgathatóak.

Kell fagyasztó vagy sem?

A kombinált hűtőszekrények legnagyobb előnye, hogy kisebb helyet foglalnak, mintha két különálló gép lenne a háztartásban. Négy típus létezik a kombinált fajtából: alul-, vagy felülfagyasztós, egymás melletti (egyik oldal fagyasztó, a másik hűtő) és franciaajtós (alul fagyasztófiók, felül pedig két irányban nyitható hűtő).

A legpraktikusabb az alulfagyasztós, mert így nem kell állandóan hajolgatnunk, ha valamit ki szeretnénk venni a hűtőből. Az egymás melletti és a franciaajtós modern gépek a legpraktikusabbak, de ezeknek az ára általában jóval borsosabb is.

Könnyen lehessen tisztítani

Egy hűtőnél döntő szempont lehet a tisztíthatóság. Ez akkor a legegyszerűbb, ha a polcok kiszedhetőek. Egyes hűtőket a gyártók például ujjlenyomatmentes bevonattal látnak el, hogy ne legyenek foltosak.

ne kelljen leolvasztani

Bár valóban drágább, ha speciális funkciókkal ellátott hűtőt veszünk, azonban a későbbiekben mégis spórolhatunk rajta. Például az egyik legnépszerűbb program a „nofrost”, ami megakadályozza, hogy a gép lefagyjon, és le kelljen olvasztani. Szintén hasznos, ha hűtőben több „hűtési zóna” is beállítható, amivel szabályozhatjuk, hogy egyes rekeszekben hány fok legyen.

Legyen energiatakarékos

Nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos, hogy milyen besorolási gépet veszünk, hanem a rezsi miatt is. A hűtőket energiatakarékossági szempont szerint A-től G-ig osztályozzák a korábbi „+”-os rendszer helyett. Egyelőre a leghatékonyabbak, azaz az „A” besorolásúak még nem annyira keresettek, mert áruk nagyon magas.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss