Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik, ha WC-papír-gurigát tartasz a hűtőben – a leghasznosabb trükk, amit valaha láttunk!

default user icon
MME
Sokunkkal előfordult már, hogy este, amikor utoljára kinyitottuk a hűtőt még minden rendben volt, aztán reggel, amikor a tejet vennénk ki a kávéhoz, hirtelen megcsapja az orrunkat valami beazonosíthatatlan, és éhgyomorra mindenképpen kellemetlen szag. Ilyenkor jön jól egy WC-papír vagy egy papírtörlő gurigája. Máris mondjuk, hogyan!

A hűtőszekrény még a legnagyobb odafigyelés és higiénia mellett is produkálhat olyan szagokat, amelyeknek a forrása sokszor nehezen beazonosítható. Mivel nem mindig van idő egy teljes hűtő-nagytakarításra, és mégsem dobhatunk ki mindent egyszerre, így praktikus, ha van egy szagtalanítónk, amivel varázsütésre megszabadulhatunk a kellemetlen bukétól. Eláruljuk: van ilyen!

Felejtsétek el a drága, drogériában kapható csodaszereket: nincs más dolgotok, mint egy-egy papírtörlő- vagy WC-papír-gurigát tenni a hűtőbe, és pár óra múlva a szagot, mint ha elfújták volna!

A vastag papír ugyanis magába szívja a nedvességet – és ezzel együtt a kellemetlen szagokat is! Ne felejtsük el pár nap múlva kicserélni.

Hosszú távú megoldás: takarítani kell!

A hosszú távú megoldás persze egy alapos takarítás. Először is dobj ki ki minden lejárt szavatosságú, gyanús külsejű és szagú ételt. Szedd ki a polcokat és a fiókokat, mosogasd el őket, a hűtőszekrényt pedig törölgesd át nedves, mosogatószeres szivaccsal! Ha inkább a természetes tisztítószerekre szavazol, akkor egy fél pohárnyi szódabikarbónát oldj fel meleg vízben, és azzal törölgesd át a hűtőt, vagy keverj össze egyforma arányban ecetet és vizet. Ettől a két csodaszertől nemcsak csillogni fog a frigód, de a szagokat is elűzik! És ekkor, megelőzés céljából akár bele is kerülhet a kidobásra ítélt, üres kartonguriga.  

Milyen gyakran kellene hűtőt takarítani?

A szakemberek szerint négyhetente szükséges nagytakarítást tartani a hűtőben, ha nem ömlik ki benne semmi. Ha valami kiömlött vagy megromlott, azt azonnal el kell távolítani, ahogy észrevettük, mert remek táptalaj a baktériumok szaporodásához. Végül pedig arra is oda kell figyelni, hogy bármilyen makacs szennyeződés is került a hűtőnkbe, ne használjunk agresszív, kémiai úton előállított tisztítószereket, mert azok maradványai később az ételeken keresztül a szervezetünkbe juthatnak. Maradjunk inkább a feljebb felsorolt természetes szereknél.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek