Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudod, milyen gyakran kell takarítani a fagyasztót? Meg fogsz lepődni a válaszon!

default user icon
MME
A fagyasztó egyike a leghasznosabb konyhai berendezéseknek. Hosszan eltárolhatjuk a fagyóban a húsokat és a gyümölcsöket, a mirelit pizzákat és egyéb készételeket, de lefagyaszthatjuk a maradékokat is, nem beszélve a fagyikról és a jégkockákról, melyeknek szintén ott a helye.

A fagyasztót, legyen az egy kis rekesz a hűtőben, vagy különálló fagyasztószekrény, nem árt rendszeres időközönként tisztítani. Habár a fagyasztással lassítjuk, sőt megállítjuk az élelmiszerek bomlási folyamatát, ez nem jelenti azt, hogy teljesen kiiktatunk minden baktériumot vagy kórokozót. Ha nem tartjuk karban és nem tisztítjuk megfelelően a fagyót, akkor könnyen megbetegíthetjük magunkat.

Milyen gyakran kell takarítani a fagyasztót?

A Real Simple cikke szerint érdemes lenne évente négyszer, azaz háromhavonta kipucolni a fagyasztót.

Aki sokat használja a fagyasztóját és többféle élelmiszert tárol benne, annak szüksége is lehet a rendszeres takarításra. A fagyasztóba kerülhetnek mirelit termékek és jégkrémek, de tárolhatunk benne megmaradt készételeket, nyers húsokat és halakat is, ezek pedig hiába vannak bedobozolva vagy becsomagolva, távol a jégkockáktól, előfordulhat, hogy beszennyezik a jeget, ami a poharunkba kerül.

Ha kifolyt vagy kiborult valami a fagyasztóban, esetleg a nyers hús érintkezett a fiókkal, mindenképpen takarítsuk ki a fagyót!

Hogyan takarítsuk ki a fagyasztót?

Első lépésként le kell olvasztani a fagyasztót. A vastagon lerakódott jég nem tesz jót a gépnek, sőt többet is fogyaszt, ha túl jegesek a falai, a fiókjai. Ha áramtalanítottuk a gépet, vegyük ki a fiókjait és tegyünk bele a fagyóba egy tál vagy vödör forró vízet. Ez segít majd leolvasztani a jeget.

Ha sikerült a jégtől teljesen megtisztítani a fagyasztót, akkor jöhetnek a vegyszerek! A Daily Meal idézi az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium javaslatát, miszerint alaposan ki kell tisztítani a fagyasztószekrény fiókjait, falait, az ajtó belsejét és a tömítésekről sem szabad megfeledkezni.

A takarítás során használhatunk különféle vegyszereket vagy segítségül hívhatjuk a természetes tisztítószereket, az ecetet, a szódabikarbónát és a forró vizet is. Bármit is használunk, a legvégén alaposan öblítsünk és mossunk át mindent tiszta vízzel, nehogy vegyszermaradék kerüljön később az ételre.

A kitisztított fagyasztót és a fiókjait hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt újra bekapcsoljuk.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss