Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 hiba, amit kerülj el, ha fagyasztott zöldséggel dolgozol

default user icon
MME
A fagyasztott zöldségekben rengeteg szuper lehetőség rejlik, ha tényleg jól készítjük el őket. Eláruljuk, milyen hibákat kerülj el, hogy igazán finom legyen a végeredmény.

Ha te is mindig tartasz otthon egy-két adag fagyasztott zöldséget, az nagyszerű! De vajon jól is készíted el őket? Biztosan előfordult már, hogy íztelen vagy vízízű lett az étel, vagy szétfőttek a borsószemek, miközben a krumpli szinte nyers maradt. A következő tippeket betartva ez nem fordulhat elő többé.

Nem kell mindent megfőzni

A fagyasztott zöldségek hőkezelés nélkül is fogyaszthatók, bár igaz, hogy nem ez a bevett gyakorlat. De a brokkoli, a répa vagy mondjuk a karfiol nyersen is szuper csemege, feldobja például a salátádat, arról nem is beszélve, hogy így fogyasztva sokkal több értékes vitamin és ásványi anyag jut a szervezetedbe. Arra persze mindenképpen figyelj, hogy teljesen felolvadjanak a zöldségek, és az sem árt, ha hagyod szoba-hőmérsékletűre melegedni.

Első lépés a kiolvasztás, vagy mégsem?

Abban az esetben, ha nem nyersen fogod elfogyasztani a zöldséget, nem feltétlenül kell az olvasztással indítani a főzést. Valójában ez attól függ, milyen zöldségfélével dolgozol, de a legtöbbet fagyott állapotban is bedobhatod a sütőbe, vagy mehetnek a serpenyőbe, párolóba. Sőt, ha fűszernövényt fagyasztottál a szezonban, és később szeretnél ízesíteni vele egy adott ételt, akkor kifejezetten kerülendő a fűszer olvasztása, mert a növény szerkezete ettől megváltozik, vizes lesz, és már nem adja azt az intenzív ízt. Így aztán a végeredmény csalódást okozhat.

 

Mikrohullámú sütőbe teszed a zöldségeket

Noha gyors és egyszerű módja a zöldségek kiolvasztásának, hogy bedobjuk a mikróba, ennek megvannak a veszélyei. Egyrészt a teljesítménytől függően figyelned kell az időre, mert ha túl sokáig maradnak bent a zöldségek, a hő hatására egyes vitaminok elpusztulnak. Másrészt a mikróban úgynevezett forró pontok keletkeznek, ezért többször is át kell keverni a betett ételt, máskülönben néhol felforrósodik, másutt fagyos maradhat. De még ha be is tartod ezeket a kritériumokat, akkor sem biztos, hogy tényleg ízletes lesz az így készített étel, ezért inkább szánj pár percet többet a főzésre, és párold meg egy kevés vajban a zöldségeket – nem fogod megbánni.

Mindet egyszerre párolod, főzöd

A különböző zöldségeknek más-más a főzési ideje, ezért hiba, ha mindent egyszerre teszel a serpenyőbe vagy a párolóedénybe. A kisebb, puhább zöldségfélék hamarabb készülnek el, mint mondjuk a magas keményítőtartalmú burgonya, ezért a legjobb végeredmény úgy éred el, ha a hosszabb ideig fővő zöldségekkel indítod a folyamatot, a gyorsan készülőket pedig később adod hozzá. Tájékozódj a használni kívánt zöldségek különböző elkészítési idejéről, és annak megfelelően ütemezd a főzést.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss