Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az ecet csodaszer a kertben: mutatjuk, mire használhatod

default user icon
MME
Vannak olyan anyagok, amelyek szinte mindenre jók. Ilyen például a szódabikarbóna, melyet nemcsak sütés vagy főzés során, hanem takarítás közben, sőt puffadás ellen is használhatunk. Ehhez hasonló ezerarcú csodaszer az ecet is!

Szinte mindenki konyhájában található szódabikarbóna és ecet is, hiszen néhány ételhez elengedhetetlenek. A bablevest vagy a lencsefőzeléket nehéz lenne elképzelni ecet nélkül, ahogyan az ecetes lében áztatott friss nyári fejes salátát is, mely a tojásos nokedli hű társa. Az ecet azonban nemcsak ételízesítő vagy tisztítószer lehet, hanem a kertben is nagy hasznát vehetjük.

Az ecet kiváló gyomírtó

Az ecet képes végezni a gyomokkal, így ha a térkövek között, a teraszon vagy a járda szélén felütötte fejét a gaz, akkor hívjuk segítségül az ecetet! Használhatjuk higítatlanul is, ekkor a leghatásosabb. Öntsük az ecetet a gyomnövényre, és garantáltan elpusztítja, de vigyázzunk, nehogy a dísznövényre is kerüljön, mert azokkal is végez az ecet.

Az ecet elriasztja a meztelen csigákat

A csigák rendszeres látogatói lehetnek a kertnek vagy a veteményesnek, és képesek kárt tenni a zöldségekben. Figyeljük meg, hogy merre, milyen úton közlekednek a csigák, hol látjuk ezeket az állatokat a leggyakrabban és öntsünk az útvonalukra tömény vagy vízzel higított ecetet.

Az ecet a hangyákat is távol tartja

Töltsünk egy szórófejes flakonba vízzel higított ecetet és fújjuk be a hangyák útvonalait. Akárcsak a csigákat, ezeket az apró élőlényeket is távol fogja tartani az ecet a terasztól vagy éppen a lakástól.

Az ecet megtisztítja a kerti szerszámokat

Az ecet képes leoldani a rozsdát. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy éjszakára ecetbe áztatni az ásót, a kapát vagy a metszőollót, és másnap reggelre az ecetsav hatására leoldódik a rozsda – olvasható a Ripost anyagában.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss