hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fonott kalács (diós, mandulás, lekváros)

120 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A fonott kalács tésztájának elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk.
  2. A tálkába morzsolt élesztőt kikeverjük 1 dl langyos tejjel és a cukorral.
  3. A robotgép gyúrópálcájával a lisztet alacsony fokozaton összedolgozzuk a tojássárgával, az élesztős keverékkel, a maradék tejjel és a sóval. A legmagasabb fokozaton dagasztjuk 5 percig, majd adagonként hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat, és simára dolgozzuk további 3 perc alatt. Ezután letakarva, meleg helyen kelesztjük 1 órát.
  4. A mandulás töltelékhez kifacsarjuk a narancs levét, és feltesszük főni. Hozzákeverjük a darált mandulát, a darált kekszet és a cukrot, majd egy kevés vizet. Összefőzzük, majd félretesszük.
  5. A diós töltelékhez szárazon megpirítjuk a darált diót, felöntjük egy kevés vízzel, és hozzáadjuk a barna cukrot. Összefőzzük, és félretesszük.
  6. A lisztezett felületen átgyúrt tésztát 50x45 cm-es lappá nyújtjuk, és 3 db 15 cm széles csíkra vágjuk. A közepükön elosztjuk a háromféle töltelékeket úgy, hogy kétoldalt üresen maradjon egy 2 cm-es sáv. A csíkokat a hosszanti oldaluknál fogva szorosan feltekerjük, majd lazán összefonjuk.
  7. A fonott kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és letakarva további 20 percig kelesztjük.
  8. A megkelt fonatot megkenjük az elkevert tojással, majd megszórjuk barna cukorral.
  9. A tepsit a 180 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére toljuk, és a kalácsot kb. 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Ha nagyon pirulna, kb. 25 perc eltetével sütőpapírral letakarhatjuk.

Nézzétek meg videón, hogyan készül a fonott kalács diós, mandulás, lekváros töltelékkel

A megkent tésztacsíkokat jó szorosan tekerd fel, hogy ne maradjanak bennük légbuborékok. Így könnyebben összefonhatod a copfot, és a kalács egyenletesen átsül. Laza fonatot készíts, hogy a kelesztett tészta meg tudjon dagadni.

Ezek is érdekelhetnek