Szilvalekváros ostoros kalács

90 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Egy pohárba kevés langyos vizet öntünk, hozzákeverünk egy kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe egy mélyedést vájunk, ide öntjük a két szoba-hőmérsékletű tojássárgáját és a felhabosodott élesztőt, valamint a langyos tejszínt. A tál szélére szórjuk a sót és a maradék cukrot. Szépen összedagasztjuk a tésztát.
  3. Ha már elválik az edény falától, akkor beledolgozzuk a megolvasztott, langyos vajat is. Cipót formázunk belőle, és letakarva hagyjuk, amíg a duplájára nem kel.
  4. Utána a megkelt tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és három hosszú csíkra felvágjuk. A csíkokat vastagon megkenjük szilvalekvárral, végül mindet felcsavarjuk a hossztengelyével párhuzamosan (mint a bejglit), így kapunk három viszonylag vékony, hosszú tekercset.
  5. Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, és ott hármas fonással összefonjuk a szilvalekvárral megkent rudakat, a végét összecsípjük, aláhajtjuk. Letakarjuk, és ismét kelesztjük legalább fél órát. Végül 180 fokra felmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Félidőben kivesszük, lekenjük a tetejét felvert tojással, hogy szép fényes legyen. 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss