Ha ennél valami jó füstölt ételt, amit a konyhában is el tudsz készíteni, de nem szeretnéd, hogy a húsé legyen a főszerep, akkor szerezz be egy kevés padlizsánt, boróka ágat, borókabogyót, rizst és persze egy kis sót, na meg egy kevés fokhagymát és olajat. A többi pedig már a sütő feladata.
Kíváncsi vagy, hogyan lesz mindebből borókán füstölt padlizsán? Akkor nézd meg az alábbi videót, ha pedig még részletesebben elmerülnél a témában, akkor több mint 40 izgalmas vadon termő növény felhasználását megtalálhatod receptekkel együtt Dzsindzsa Ehető erdő című könyvében.
Ne hagyd ki a következő Dzsindzsa epizódot sem, hiszen akkor gin tonic-ot fogunk készíteni a maradék borókabogyó felhasználásával.
Tudtad?
Oszlopos termetű változatait kertekben dísznövénynek ültetik. Régóta használják fűszernek, főznek belőle lekvárt és borókapárlatot, és felhasználják a gin, jenever ízesítésére is. Olaját és a zöld részek lepárlása után fennmaradó kátrányt már az ókori Egyiptomban is használták a balzsamozó szerekben – az olajat gyógyításra is. Ma rovarriasztó szerek és illatszerek alapanyaga.
- gazdag antioxidánsokban
- erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik
- vizelethajtó
- fájdalomcsillapító
- gyulladásgátló
- segíti az emésztést
Ha veseproblémával küzdesz, ne fogyassz belőle túl sokat! Mielőtt borókát ennél, mindenképpen konzultálj a háziorvossal. Érvényes ez az összes borókabogyós étrend-kiegészítőre is.
KÖNYV AZ EHETŐ ERDŐRŐL – SZEZONÁLIS KINCSEK A TERMÉSZETBŐL
Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják? Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak? Ez csak néhány azokból a kérdésekből, amelyekre választ kaphatunk Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró Ehető erdő című kötetéből.
Megyeri Sárával a Mindmegette több videót forgatott. Sorozatunkban Sára a Vértesben barangolva mutatta meg, hogy mire használhatjuk a mezőről saját kezűleg begyűjtött növényeket. Kiderült például, hogyan kell kiszárítani a kedvenc zöldfűszereinket, az oregánót, a kígyóhagymát, a csalánt és a mentát, készített nekünk csipkebogyólekvárt, és elárulta azt is, mit kezdhetünk a mezei szamócával.
IZGALMAS RECEPTEK OTTHONRA
A videók mellett most már az Ehető erdő is segít abban, hogy a saját kosarunkkal elindulva, a saját konyhánkban próbáljuk ki a különleges, rendkívül értékes alapanyagot, amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni. A könyv karácsonyra is tökéletes ajándék, és hogy még inkább kedved kapj, mutatunk egy izgalmas receptet is.
Ajánljuk még:
- MIELŐTT ÁTLÉPNÉL RAJTA: EZÉRT JÓ, HA TUDOD, MIRE JÓ AZ ÚTIFŰ >>>
- A CSALÁN JÓTÉKONY HATÁSAI: NEMCSAK GYOM, HANEM IGAZI GYÓGYNÖVÉNY >>>
- KISIMÍTJA AZ IDEGET ÉS RÁNCOT: ORBÁNCFŰ, A TERMÉSZETES HANGULATJAVÍTÓ >>>