Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dzsindzsa erdőn, mezőn: füstöltél már borókán padlizsánt? Ha nem, akkor itt az ideje!

default user icon
MME
Megyeri Sárát már biztosan ismeritek, hiszen a Mindmegette több videót is forgatott vele. Dzsindzsa akkor a Vértesben barangolva mutatta meg több ízben is, hogy mire használhatjuk a mezőről saját kezűleg begyűjtött növényeket, vagy azok termését. Következő közös videókban a borókáé lesz a főszerep, hiszen padlizsánt fogunk rajta füstölni, az alapanyagok egy részét pedig a szabadban gyűjtjük össze.

Ha ennél valami jó füstölt ételt, amit a konyhában is el tudsz készíteni, de nem szeretnéd, hogy a húsé legyen a főszerep, akkor szerezz be egy kevés padlizsánt, boróka ágat, borókabogyót, rizst és persze egy kis sót, na meg egy kevés fokhagymát és olajat. A többi pedig már a sütő feladata.
Kíváncsi vagy, hogyan lesz mindebből borókán füstölt padlizsán? Akkor nézd meg az alábbi videót, ha pedig még részletesebben elmerülnél a témában, akkor több mint 40 izgalmas vadon termő növény felhasználását megtalálhatod receptekkel együtt Dzsindzsa Ehető erdő című könyvében. 

Ne hagyd ki a következő Dzsindzsa epizódot sem, hiszen akkor gin tonic-ot fogunk készíteni a maradék borókabogyó felhasználásával.

Tudtad?

Oszlopos termetű változatait kertekben dísznövénynek ültetik. Régóta használják fűszernek, főznek belőle lekvárt és borókapárlatot, és felhasználják a gin, jenever ízesítésére is. Olaját és a zöld részek lepárlása után fennmaradó kátrányt már az ókori Egyiptomban is használták a balzsamozó szerekben – az olajat gyógyításra is. Ma rovarriasztó szerek és illatszerek alapanyaga.

  • gazdag antioxidánsokban
  • erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik
  • vizelethajtó
  • fájdalomcsillapító
  • gyulladásgátló
  • segíti az emésztést

Ha veseproblémával küzdesz, ne fogyassz belőle túl sokat! Mielőtt borókát ennél, mindenképpen konzultálj a háziorvossal. Érvényes ez az összes borókabogyós étrend-kiegészítőre is.

KÖNYV AZ EHETŐ ERDŐRŐL – SZEZONÁLIS KINCSEK A TERMÉSZETBŐL 

Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják? Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak? Ez csak néhány azokból a kérdésekből, amelyekre választ kaphatunk Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró Ehető erdő című kötetéből.

Megyeri Sárával a Mindmegette több videót forgatott. Sorozatunkban Sára a Vértesben barangolva mutatta meg, hogy mire használhatjuk a mezőről saját kezűleg begyűjtött növényeket. Kiderült például, hogyan kell kiszárítani a kedvenc zöldfűszereinket, az oregánót, a kígyóhagymát, a csalánt és a mentát, készített nekünk csipkebogyólekvárt, és elárulta azt is, mit kezdhetünk a mezei szamócával. 

IZGALMAS RECEPTEK OTTHONRA

A videók mellett most már az Ehető erdő is segít abban, hogy a saját kosarunkkal elindulva, a saját konyhánkban próbáljuk ki a különleges, rendkívül értékes alapanyagot, amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni. A könyv karácsonyra is tökéletes ajándék, és hogy még inkább kedved kapj, mutatunk egy izgalmas receptet is.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss