Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a hecsedli - íme a legfinomabb csipkebogyólekvár!

default user icon
MME
A csipkebogyóról köztudott, hogy C-vitamin tartalom szempontjából verhetetlen a növények között - de mégis, mennyi marad meg ebből, ha szörp, vagy lekvár, azaz hecsedli készül belőle? Megyeri Sárától, a Mindmegette.hu füvesasszonyától most mindent megtudhatsz erről a csodanövényről!

A Mindmegette.hu szakértője, Megyeri Sára, egy videósorozatban mutatja meg: mire használhatjuk az erdőn-mezőn, saját kezűleg gyűjtött növényeket. Mostani barangolása során egy igazi vitaminbomba, a gyógynövény-szupersztár csipkebogyó szedéséről és befőzéséről mesél el, és mutat meg mindent.

Mire jó a csipkebogyó?

Köztudott, hogy a csipkebogyó - másnéven hecsedli - C-vitamin tartalomban verhetetlen, olyannyira, hogy bár a feldolgozás során veszít is belőle, még így is bőven marad! Ezen kívül, ráadásul, van benne B- és E-vitamin, ásványi anyagok alma- és citromsav, pektin és cukor is.

Gyógyhatása már több ezer éve közismert: csökkenti az influenzás panaszokat. Roborál, erősíti az immunrendszert, gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipekbogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.

Hogy néz ki a hecsedli?

Az 1-3 centiméteres bogyók a vadrózsa termései, de nem igazi termések, áltermésnek hívjuk őket. Az áltermések kezdetben zöldek, majd narancssárgák, végül egészen sötétpirosak. A csipkebogyó belsejében szúrós szőrökkel borított magok vannak, ezektől meglehetősen macerás megszabadulni.

Így készíthetsz a csipkebogyóból lekvárt!

Hozzávalók a csipkebogyólekvárhoz:

  • 80 dkg csipkebogyó
  • 40 dkg cukor
  • annyi víz, amennyi ellepi

Elkészítése:

 

 

MEGYERI SÁRA - dzsindzsa

„Egész kicsi koromtól kezdve rengeteget kirándultunk, de én a sima túrázást sajnos nem értem - annyi minden van a természetben, hogy valamit mindig szedni kell! A gombázás volt az eredeti szerelem, de a gombák sajnos hisztisek, így lassan átterelődött a figyelmem a többi csodára az erdőkben, és elcsavarták a fejem az ehető növények. A természetnek olyan jó ízlése van, hogy azt mutogatni kéne - én pedig boldogan megteszem! És igyekszem úgy élni, hogy a következő életemben őzike lehessek a Vértesben."

Itt megnézheted Sára bemutatkozó videóját, itt pedig megmutatja, hogyan készül a legjobb megfázás elleni tea!

Ezek is érdekelhetnek

Friss