Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
A kérdés sokkal jobban megosztja a háziasszonyokat, mint azt gondoltuk. Vannak, akik azt állítják egyéb befőzős csoportokban, hogy bizony kell az a celofándarab, mielőtt lezárjuk a befőttesüvegeket, ám az ellentábor sem enged igazából és kötik az ebet a karóhoz: rosszat teszünk a celofánnal! Na, de akkor most mi az igazság? Ennek jártunk utána.
Videó
Itt az ideje befőttes üvegekbe zárni a friss gyümölcsöket és zöldségeket! Befőzés tartósítószer-mentesen című sorozatunk második részében a nyári szezon slágerkajáját, a zamatos paprikából és paradicsomból készülő lecsót - vagy hívjuk inkább lecsóalapnak - tesszük el télire!
Rozsnyai Gabriella
Sokan nem szeretik a paradicsom héját az ételekben, ezért leforrázzák a gyümölcsöt és meghámozzák, mielőtt főznének vele. A paradicsom burkolata megmarad akkor is, ha befőzünk, ugyanis a passzírozón és a szűrőn fennakadnak a vékony héjak. Ahelyett, hogy a kukába dobnánk, inkább használjuk fel!
Barna Mónika
Tombol a befőzési szezon, midnenki gőzerővel keresi az olyan tartósítási megoldásokat, amelyek lehetőslg szerint gyorak, egyszerűek, és a lehető legjobban megőrzik a gyümölcs eredeti ízét. Így aztán nem is értjük, hogyan merülhetett a feledésbe egy olyan egyszerű ám nagyszerű recept, mint a szódás szilva!
A természet és persze a kertek a nyári hónapokban ajándékoznak meg minket a legtöbb és legfinomabb zöldségekkel. Jó lenne az év többi napján, minden évszakban élvezni ezeket az ízeket, és van is rá megoldás, hogy konzerváljuk a nyarat a téli hónapokra!
Ha augusztus, akkor paradicsombefőzés! Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb - főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg -,mert tudjuk, mi van benne, és mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot - cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.
Ez a sárgabaracklekvár ezerféleképpen felhasználható. Kenhetjük friss kenyérre, használhatjuk sütisütéshez, de csak magában fogyasztva is nagyon finom. Ha már szezonja van a sárgabaracknak, főzz belőle otthon te is lekvárt! Próbáld ki ezt a receptet, és tuti, hogy jövőre is elkészíted.
Demeter Emőke
Nem kell többé a forró fazék mellett állnunk, ha lekvárt szeretnénk készíteni. Sütőben is elkészíthetjük, ráadásul cukrot és tartósítószereket sem kell használnunk hozzá.
Putóczki Gáborné
Befőttesüveg nélkül nincs befőzés: ilyenkor mindenki lázasan keresi a kamra mélyén megbújó üvegeket. A gyenge pont a tető, ami gyakran eldeformálódik, berozsdásodik. Utóbbi ellen szerencsére tudunk tenni.
Még tart az eperszezon, így nincs késő a szörpök és lekvárok mellett néhány üveg befőttet is eltenni az őszi–téli hónapokra. Piros, édes, álomfinom és amitől még izgalmasabb: a befőtt levét frissítőként is fogyaszthatjuk!
Míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy a lekvár cukor nélkül készüljön, ma már tudjuk, hogy nem kell több kilónyi egészségtelen, üres szénhidrát ahhoz, hogy igazán finom szörpökkel és lekvárokkal kápráztassuk el a családot.
Sándor Andrea
Ma sokan a takarékosság jegyében visszanyúlnak nagyszüleink praktikáihoz, akik az ínséges időkben okosan, tudatosan és tervezetten vezették a háztartást. Mindent felhasználtak és beosztottak, és nemcsak a mára, hanem a holnapra is gondoltak.
Mátéh Mónika
Érik az eper, így egyre jobb áron juthatunk hozzá nagy mennyiségű, jó minőségű, mézédes gyümölcshöz. Mivel a szezon nem túl hosszú, érdemes résen lenni, és nagyobb tételben bevásárolni belőle, hogy dzsem és lekvár formájában minél többet konzerválhassunk belőle. Ehhez mutatunk most 9 szuper receptet!
ilda
Hamarosan itt az eperszezon, lassan virágzik a bodza is: egyre közelít a befőzések ideje. Akinek nincs sterilizáló gépe, kénytelen más módszerekkel fertőtleníteni az üvegeket. Hogy hogyan? Máris mutatjuk!
A csipkebogyóról köztudott, hogy C-vitamin tartalom szempontjából verhetetlen a növények között - de mégis, mennyi marad meg ebből, ha szörp, vagy lekvár, azaz hecsedli készül belőle? Megyeri Sárától, a Mindmegette.hu füvesasszonyától most mindent megtudhatsz erről a csodanövényről!