Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Videó
Az ecet az egyik legsokoldalúbb sav, amit a konyhában felhasználhatunk. Lehet ételízesítő, így a lencsefőzelék elmaradhatatlan hozzávalója, de hasznos tisztító- és mosószer, sőt gyomírtásra is alkalmas. Az ecetet ráadásul házilag, mi magunk is előállíthatjuk!
Cikk
MME
Ti tudtátok, hogy a gin tonic koktélt eredetileg brit gyarmatosítók készítették el először Indiában? Bármennyire is meglepő, de valamikor az 1800-as években már kevertek tonikot ginnel és cukorral. Utána nem volt megállás, villámgyorsan nagy hírnévre tett szert az egész világban ez a szuper ital. Készítsd el otthon te is, a keveréshez pedig Megyeri Sára, alias Dzsindzsa fog asszisztálni az alábbi videóban.
Megyeri Sárát már biztosan ismeritek, hiszen a Mindmegette több videót is forgatott vele. Dzsindzsa akkor a Vértesben barangolva mutatta meg több ízben is, hogy mire használhatjuk a mezőről saját kezűleg begyűjtött növényeket, vagy azok termését. Következő közös videókban a borókáé lesz a főszerep, hiszen padlizsánt fogunk rajta füstölni, az alapanyagok egy részét pedig a szabadban gyűjtjük össze.
Ha gyulladáscsökkentésről van szó, elsőként biztosan a kamillához, majd pedig a körömvirághoz nyúlunk. Szerencsére a gyógynövények jelentős része rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással, ám van egy kevésbé ismert, a borbolya, mely szintén igazi csodaszer!
Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják? Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak? Ez csak néhány azokból a kérdésekből, amelyekre választ kaphatunk Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró Ehető erdő című kötetéből.
Megyeri Sára, vagyis Dzsindzsa az Ehető növények nyomában sorozatában bemutatja azokat, a természetben könnyen fellelhető gyógy- és fűszernövényeket, melyek jótékony hatásait bátran kiaknázhatjuk. Ezek ráadásul nemcsak egészségesek, hanem finomak is, és könnyen válhatnak a salátánk alapjává!
Sokan félnek a gombáktól, pedig nem kell: egyszerűen csak óvatosan bánjunk velük. Ezt tanácsolja a Mindmegette.hu füvesasszonya, Megyeri Sára sorozatunk legújabb részében, amelyben a gombák világába kalauzol minket.
Lándzsás vagy nagylevelű útifűvel már biztos, hogy ti is találkoztatok, hiszen szó szerint úton-útfélen előfordul. Európa-szerte, sőt csaknem az egész világon elterjedt, hatóanyaguk pedig számos betegségre nyújt gyógyírt. Ezért Megyeri Sára (Dzsindzsa), a Mindmegette.hu szakértője videósorozatunk befejező részében elmagyarázza, hogy hogyan ismerhetőek fel a természetben, na és persze azt is, hogy mire jó.
A közönséges orbáncfű, amit lyukaslevelű orbáncfűként is ismerünk, számos betegség kezelésére alkalmas. Kiválóan működik, ha idegi panaszok, depresszió, valamint gyomorfekély kezeléséről van szó, de bevethető alkoholfüggőség vagy menstruációs fájdalmak esetén is, arról nem beszélve, hogy bőrápolásban kifejtett hatása is egyedülálló. Megyeri Sára (Dzsindzsa), a Mindmegette.hu szakértője videósorozatunk legfrissebb részében arról beszél, miként juthatunk hozzá ehhez a csodás gyógynövényhez természetes körülmények között.
A csalán talán az egyik legrégebben ismert gyógynövény, melynek számos jótékony hatását ismerjük. Ősidők óta alkalmazzák mint vízhajtó, de salaktalanít, a bőrbetegségekre is kiváló, a gyulladásokat is csökkenti, továbbá a szervezetet is tisztítja. Megyeri Sára (Dzsindzsa), a Mindmegette.hu szakértője most arról beszél, hogy miként gyűjthetjük be ezt a csodás gyógynövényt.
"Ha bárhol sétálunk a mezőn vagy a réten, gyakorlatilag körbe tudjuk magunkat enni" - vallja Megyeri Sára, aki vadon termő növényekkel fogalalkozik, és Dzsindzsa márkanéven számos izgalmas terméket készít belőlük. Sárától, az eddigi videókban már megtanultunk teát, lekvárt és különféle szörpöket főzni - ezúttal a mezei szamóca gyűjtésébe avat be bennünket, ami tulajdonképpen a piacon kapható, termesztett eper vadon élő őse.
A csipkebogyóról köztudott, hogy C-vitamin tartalom szempontjából verhetetlen a növények között - de mégis, mennyi marad meg ebből, ha szörp, vagy lekvár, azaz hecsedli készül belőle? Megyeri Sárától, a Mindmegette.hu füvesasszonyától most mindent megtudhatsz erről a csodanövényről!
Ha egy óriási C-vitamin bombára van szükséged, ezzel a házi csodaitallal nem lőhetsz mellé. Csak néhány szem galagonyára, kökényre és csipkebogyóra lesz hozzá szükséged!
A kökény az őszi-téli időszak egyik legnagyobb ajándéka. A természetben járva érdemes belőle egy kosárral szedni, és elkészíteni ezt az izgalmas szószt, ami húsok, vagy csőben sült zöldségek mellé kiváló.
Dzsindzsa, ehető növények nyomában című videósorozatában Megyeri Sára megmutatja nektek, mely vadon termő növényeket érdemes gyűjteni az erdőkben és a mezőkön, majd az is kiderül, hogyan érdemes őket szárítani, hogy aztán elfoglalhassák méltó helyüket a fűszerpolcon.