Mielőtt átlépnél rajta: ezért jó, ha tudod, mire jó az útifű

default user icon
MME
Lándzsás vagy nagylevelű útifűvel már biztos, hogy ti is találkoztatok, hiszen szó szerint úton-útfélen előfordul. Európa-szerte, sőt csaknem az egész világon elterjedt, hatóanyaguk pedig számos betegségre nyújt gyógyírt. Ezért Megyeri Sára (Dzsindzsa), a Mindmegette.hu szakértője videósorozatunk befejező részében elmagyarázza, hogy hogyan ismerhetőek fel a természetben, na és persze azt is, hogy mire jó.

Szezonális videósorozatunk záróepizódjaként Sára a lándzsás és nagylevelű útifüvet veszi gorcső alá a Vértesben barangolva azért, hogy minden titkot megosszon velünk ezekről a csodálatos gyógynövényekről. Elöljáróban eláruljuk, hogy rengeteg házi orvosságot szolgálnak, levelei pedig a gyógyfűkereskedelemben keresettek. Többek között teát készítenek belőle, melyet gyomor- és vértisztító szernek, valamint köhögés ellen használnak, de készülnek belőlül továbbá útifűczukorkák, a frissen szétdörzsölt leveleinek nedvét pedig sebek kezelésére használja a nép.

Na, de helyettünk beszéljen inkább a szakértő az útifűről, ha pedig a témát látva kedvet kaptál hasonló, a Megyeri Sárával közösen készült tartalmaink böngészésre, akkor nézzétek meg, hogyan kell kiszárítani a kedvenc zöldfűszereinket, az oregánót, a kígyóhagymát, a csalánt és a mentát, de azt is megtudhatjátok, hogy mit kezdhetünk az orbáncfűvel, a mezei szamócával, a kakukkfűvel és a mezei iringóval. Jah, és azt se feledjétek, hogy az útszéleken található növényeket az egyéb szennyeződések miatt ne alkalmazzátok gyógyászati célra!

MEGYERI SÁRA - DZSINDZSA

Megyeri Sára vadon termő növényekkel foglalkozik, azt kutatja, mitől finomak, és hogy mi mindent lehet készíteni belőlük. Az a tapasztalata, hogy bár egyre nagyobb divatja van az ehető növények keresgélésének, gyűjtésének és felhasználásának, még nagyon keveset tudnak róla az emberek. – Egész kicsi koromtól kezdve rengeteget kirándultunk, de én a sima túrázást sajnos nem értem – annyi minden van a természetben, hogy valamit mindig szedni kell! A gombázás volt az eredeti szerelem, de a gombák sajnos hisztisek, így lassan átterelődött a figyelmem a többi csodára az erdőkben, és elcsavarták a fejem az ehető növények. A természetnek olyan jó ízlése van, hogy azt mutogatni kéne – én pedig boldogan megteszem! És igyekszem úgy élni, hogy a következő életemben őzike lehessek a Vértesben – mondja magáról.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss