Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíthetsz otthon döner kebabot!

Nem kell hozzá grillezős forgónyársat beszerezned, sem akkora húsmennyiségben gondolkoznod, mint a sarki török büfések. Cikkünkből azt is megtudhatod, mi köze van a dönernek Berlinhez.

Mi az a kebab és mitől döner?

A kebab (törökösen kebap) elnevezés az arab kabāb szóból származik, ami nyársra szúrt húst jelent, a döner pedig a török dönmek (forgatni) igével kapcsolatos.

A döner kebabhoz bepácolt hússzeleteket tűznek egy jókora nyársra, a rétegek közé darált húst töltenek, majd a tornyot izzó grill előtt körbeforgatják. Az épp megsült részeket leszelik.

A görög gírosz és az arab shawarma lényegében csak a húsok fajtája és a fűszerezés tekintetében különbözik a döner kebabtól. (Az előbbi jellemzően sertésből, az utóbbi marhából készül.)

A döner kebab története

Az első nyomtatott török szakácskönyvben még utalás sincs a dönerre, amelynek elődjét egy 18. századi útikönyv szerint vízszintes nyárson sütötték. Az oszmán birodalom katonai tanácsadójaként 1836-1839 között Anatóliában tartózkodott Bernhard von Moltke leírta a receptet is: akkoriban a vékonyra szeletelt ürü- és birkahúst egy napig marinálták hagymalét, sót, borsot, erős paprikát és római köményt tartalmazó pácban, majd a nyársat tölgyfa parazsa felett forgatták. A leszelt húsdarabokat az összegyűlt szaftba pottyantották, petrezselyemmel, hagymával megszórták, és kérésre uborkát, retket adtak melléje.

A függőleges forgatás mikéntjét állítólag egy Hajdi İskender nevű szakács ötlötte ki az 1850-es években. A Bursa városában és Isztambulban is dolgozott effendi az Uludağ hegyen kakukkfüvet legelésző bárányok kicsontozott húsát sütötte meg, és elsőként adta fel joghurttal. A róla elnevezett iskender kebabot tányérban szolgálják fel. A húsdarabokat felkockázott török pitára szórják, fűszeres paradicsomszósszal leöntik, olvasztott vajjal meglocsolják, és joghurtot kínálnak mellé.

A döner kebab és Berlin

Az 1960-as években Isztambulban már árultak pitában felszolgált dönert, de a manapság Európa-szerte népszerű street foodot Berlinben találta ki egy török bevándorló. Kadir Nurman a Kreuzberg városrészben nyitott büfét, és 1972-ben rájött, hogy gyorsételként jobban el tudja adni a dönerét. A maga által pácolt húst saját sütésű pitába töltötte, és csak hagymát meg salátát tett mellé, nehogy a paradicsom eláztassa a tésztát. A számítása bevált, és az üzlete egyszeriben fellendült.

A török büfések módszere

A bepácolt szeleteket fűszeres darált hússal rétegezve szorosan egymásra tornyozzák, majd nyárson beállítják egy speciális grillbe. Ez kezdetben faszenes volt, ma inkább gázzal vagy árammal üzemeltetik. A nyárs szép lassan forog a hőforrás előtt, amely csak a húshenger egyik oldalát melegíti. Közben a külső oldalát a páclével kenegetik, és amikor pirulni kezd, egy hosszú késsel lenyesegetik róla a már átsült részeket. A kisülő zsír, illetve a páclé felülről lecsorog a nyárson és csodálatos zamatot kölcsönöz az omlós húsnak.

Hozzávalók a kebab készítéséhez

Hús

A törököknél a vallási előírások miatt eredetileg bárány és birka, ritkábban borjú vagy marha került a forgó nyársakra. Manapság jellemzően kétféle nyárssal találkozhatunk: az egyiken hús, a másikon csirke vagy pulyka süldögél. (Törökországban a szárnyas nem tartozik a hús kategóriába.) A dönerben a darált hús mennyisége nem haladhatja meg a 60 százalékot.

Fűszerek

A pácoláshoz és az ízesítéshez egyaránt alkalmazott keverékből nem hiányozhat a só, bors, az édes és a csípős fűszerpaprika, a római kömény, valamint a reszelt hagyma. Kerülhet bele reszelt fokhagyma, morzsolt kakukkfű és egyéb fűszer, továbbá csirke esetén currypor is. Nem fukarkodnak a fűszerekkel, bár a németeknél Döner papának titulált és a találmányáért életműdíjjal kitüntetett Kadir Nurman a haláláig úgy tartotta, hogy a zamatot a húsnak kell adnia, nem az erős fűszerezésnek. A török élelmiszereket árusító boltokban és fűszerkereskedésekben kifejezetten a döner kebabhoz összeállított fűszer- és páckeveréket is kínálnak.

Zöldségek és szószok

Országok, sőt tájegységek szerint is eltérhetnek. A tányéron szervírozott és feltekerve vagy szendvicsként elkészített dönerhez általában paradicsom, hagyma, saláta, káposzta, friss vagy ecetes uborka dukál. Rendszerint egy csípős és egy joghurtos mártást adnak hozzá.

Lavaş és pide

A húsnyesedéket a szokásos kiegészítőkkel egyetemben gyakran a tortillához hasonló, de búzalisztből sütött lavaş tésztába csavarják. A lavaşba tekert döner kebab neve dürüm.

A pide a pizzához hasonló, a tetején rombusz alakban bevagdosott, szezámaggal megszórt lepénykenyér. A döner kebab számára zsebet vágnak bele, szendvicshez pedig szétnyitják. Ezt használják az iskender kebabhoz is. Tradicionálisan a böjti hónap (ramadán) idején készítik, de egyes üzletekben folyamatosan kapható.

Hamis döner grill nélkül

  1. Végy egy nagyobb darab húst (lehet sertéslapocka is), és lehártyázás után tedd be a mélyhűtőbe.
  2. Készíts dönerhez való klasszikus fűszerkeveréket, vagy variáld tetszésed szerint.
  3. Bármilyen darált húst (lehet pulyka is) gyúrj össze finomra reszelt hagymával és a fűszerkeverék egy részével, majd két réteg folpak között nyújtsd vékonyra.
  4. Szeletelj vékony darabokat a fagyos húsról, és fektesd szorosan egymás mellé folpakra. Fűszerezd meg, és borítsd be a kinyújtott darált hússal. Néhányszor ismételd meg a rétegezést, majd tekerd fel az egészet a folpakkal, és tedd a mélyhűtőbe kb. 2 órára. Végül szeleteld fel, és süsd meg némi olajon kis adagokban egy serpenyőben.

Jó tanács: A hústekercsről csak annyit vágj le, amennyit egy alkalommal felhasználsz. A maradékot azonnal tedd vissza a mélyhűtőbe, ahonnan bármikor előkaphatod.

Ha több időd van, akkor a hússzeleteket rétegezés előtt joghurtos pácban pihentetheted. Ettől a serpenyős döner is finom porhanyós lesz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss